Kuchnia polska: co Polacy lubią jeść najbardziej?

2016-11-22 11:43

W Polsce kuchnia jest częścią tożsamości narodowej. Tradycyjnym polskim daniem spożywanym stosunkowo o każdej porze dnia jest kotlet. Co jeszcze lubimy smakować? Mówimy, jakie są przyzwyczajenia kulinarne Polaków.

co_polacy_lubia_jesc_najbardziej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Schabowe, mielone i mięso drobiowe to ulubione dania obiadowe Polaków

Spis treści

  1. Kuchnia polska - element tożsamości narodowej
  2. Jak wygląda codzienny jadłospis Polaków?
  3. Młodzi Polacy lubią eksperymentować

Kuchnia polska - element tożsamości narodowej

Jak wskazują liczne badania, Polacy wykazują silne przywiązanie do swojej kuchni. Uważają, że kuchnia jest głęboko zakorzeniona w kulturze narodu, dlatego też swoje przyzwyczajenia kulinarne traktują jako element tożsamości narodowej. Nic więc dziwnego, że potencjalny Polak spytany o ulubioną potrawę dumnie wymieni danie według przepisów kuchni polskiej. Co zatem lubią jeść Polacy? Poznaj nasze przyzwyczajenia kulinarne.

Jak wygląda codzienny jadłospis Polaków?

Codzienny jadłospis Polaków składa się z kilku kultowych pozycji. Na polskich stołach goszczą potrawy przyrządzane według starych sprawdzonych przepisów. Ciężko znaleźć w tradycyjnym polskim menu jakieś fantazyjne dania. Tak naprawdę lista potraw jadanych na co dzień jest dość krótka i brak w niej miejsca na eksperymenty.

Tradycyjny polski jadłospis otwierają kanapki, które Polacy chętnie jedzą na śniadanie, drugie śniadanie oraz kolację. Najbardziej typową zupą jest pomidorowa, jarzynowa lub rosół. Królem drugiego dania jest mięso. Polacy przepadają za kotletem mielonymschabowym lub drobiem pieczonym. Jeśli chodzi o dodatki do drugiego dania, najczęściej stawiamy na marchewkę z groszkiem lub zasmażane buraczki. Pomimo iż doceniamy pierogi, dania rybne, nie wspominając o knedlach czy pyzach, to jednak większość Polaków rzadko sięga po te pozycje, uznając je za czasochłonne.

Młodzi Polacy lubią eksperymentować

Choć tradycyjny jadłospis polski jest ograniczony i stosunkowo nieróżnorodny, okazuje się, że nie wszyscy Polacy są uprzedzeni do nowości. Jesteśmy narodem ciekawskim, interesują nas odmienne smaki i tradycje kulinarne. Jednak odwagę, by eksperymentować w kuchni, mają przede wszystkim młodzi Polacy. To właśnie oni dają upust swojej fantazji w kuchni, gotując potrawy inspirowane kuchniami świata.