Farsz do pierogów z kapustą i grzybami Magdy Gessler. Sekretny składnik zmienia go w arcydzieło

Farsz do pierogów Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Farsz do pierogów z kapusta i grzybami zawiera jeden prosty, ale bardzo ważny składnik.
łatwy
40 min
10

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami wg Magdy Gessler nie jest trudny do przygotowania. Restauratorka opiera się na tradycyjnej, prostej recepturze i oczywiście najlepszej jakości składnikach. Bez dobrej kiszonej kapusty, wspaniałych suszonych borowików i odrobiny znakomicie skomponowanych przypraw, nie miałby w sobie nic szczególnego. Ale w tak prostych daniach to szczegóły decydują o smaku.

Ważny składnik farszu Magdy Gessler

Tajemniczym składnikiem, który znakomicie podkręca smak farszu do pierogów z kapustą i grzybami Magdy Gessler jest kminek. To przyprawa, która znakomicie pasuje i do kapusty, i do grzybów. Ponieważ kminek ma tylu samo przeciwników, co zwolenników, warto go przed dodaniem do farszu zmielić lub utrzeć w moździerzu. Dzięki temu nie będą wyczuwalne jego charakterystyczne ziarenka, ale zadziała znakomicie nie tylko na smak pierogów. Kminek wspiera także układ pokarmowy, ułatwiając trawienie obfitej kolacji, nie warto go więc pomijać w daniu.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na pierogi

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 300 g suszonych borowików
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku

    sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać wodą  w salaterce i zostawić na noc.
  • Następnego dnia grzyby przełożyć do garnka i zalać woda, w której się moczyły. Należy to zrobić ostrożnie, aby ewentualne zanieczyszczenia z grzybów zostały w salaterce.
  • Grzyby ugotować do miękkości, a następnie odcedzić, pozostawiając jednak wywar.
  • Kapustę delikatnie odcisnąć, pozostawiając kwas na później, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz wywar z grzybów i ugotować do miękkości.
  • Kapustę odcedzić, posiekać ją. Pokroić również grzyby i dodać je do kapusty.
  • Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do farszu razem z olejem lnianym oraz spora szczypta mielonego kminku.
  • Całość doprawić do smaku solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem (nie żałować). Farsz dokładnie wymieszać.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej