Farsz do pierogów z kapustą i grzybami Magdy Gessler. Sekretny składnik zmienia go w arcydzieło
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami wg Magdy Gessler nie jest trudny do przygotowania. Restauratorka opiera się na tradycyjnej, prostej recepturze i oczywiście najlepszej jakości składnikach. Bez dobrej kiszonej kapusty, wspaniałych suszonych borowików i odrobiny znakomicie skomponowanych przypraw, nie miałby w sobie nic szczególnego. Ale w tak prostych daniach to szczegóły decydują o smaku.
Ważny składnik farszu Magdy Gessler
Tajemniczym składnikiem, który znakomicie podkręca smak farszu do pierogów z kapustą i grzybami Magdy Gessler jest kminek. To przyprawa, która znakomicie pasuje i do kapusty, i do grzybów. Ponieważ kminek ma tylu samo przeciwników, co zwolenników, warto go przed dodaniem do farszu zmielić lub utrzeć w moździerzu. Dzięki temu nie będą wyczuwalne jego charakterystyczne ziarenka, ale zadziała znakomicie nie tylko na smak pierogów. Kminek wspiera także układ pokarmowy, ułatwiając trawienie obfitej kolacji, nie warto go więc pomijać w daniu.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na pierogi
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 300 g suszonych borowików
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- szczypta mielonego kminku
sól i pieprz - 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać wodą w salaterce i zostawić na noc.
- Następnego dnia grzyby przełożyć do garnka i zalać woda, w której się moczyły. Należy to zrobić ostrożnie, aby ewentualne zanieczyszczenia z grzybów zostały w salaterce.
- Grzyby ugotować do miękkości, a następnie odcedzić, pozostawiając jednak wywar.
- Kapustę delikatnie odcisnąć, pozostawiając kwas na później, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz wywar z grzybów i ugotować do miękkości.
- Kapustę odcedzić, posiekać ją. Pokroić również grzyby i dodać je do kapusty.
- Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do farszu razem z olejem lnianym oraz spora szczypta mielonego kminku.
- Całość doprawić do smaku solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem (nie żałować). Farsz dokładnie wymieszać.