Te pierogi biją ruskie na głowę. Moja rodzina je uwielbia

Te pierogi biją ruskie na głowę. Moja rodzina je uwielbia
Autor: com, Shutterstock Te pierogi biją ruskie na głowę. Moja rodzina je uwielbia
łatwy
30 min
6

Pierogi ruskie są jednymi z ulubionych pierogów Polaków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że można przygotować jeszcze inne, podobne pierogi, które zachwycą nas swoim intensywnym smakiem. Chodzi mianowicie o pierogi kasztelańskie, znane też jako książęce. Są one najlepiej znane na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Kresach. Jak je przygotować?

Te pierogi zachwycą swoim smakiem. Warto wypróbować ten przepis

Pierogi kasztelańskie, znane również jako książęce czy szlacheckie, wywodzą się z Podlasia, Lubelszczyzny i z Kresów. Choć obecnie w innych rejonach polski często się o nich zapomina, to nasze babcie uwielbiały tę potrawę.

Nazwa można nas nieco poprowadzić na manowce, ponieważ choć zwie się je szlacheckimi, są to jedne z najtańszych pierogów, jeśli chodzi o składniki. Jednak ich smak wcale nie jest tani.

Podobnie jak w pierogach ruskich główną rolę odgrywają z nich ulubieńcy Polaków, czyli ziemniaki. Łączy się je z podsmażonym boczkiem i cebulką, dzięki czemu zachwycą nawet najostrzejszych krytyków. 

Choć można je podawać gotowane, to tradycyjnie były one podsmażane jeszcze na patelni z boczkiem i cebulką, dzięki czemu zyskiwały jeszcze lepszy smak. 

Przepis na pierogi kasztelańskie. Takie jak robiła babcia

Przygotowanie ich jest stosunkowo proste, choć jak w przypadku każdych pierogów, trochę zajmie. Najlepiej najpierw przygotować ciasto, ponieważ musi ono odpocząć koło 20 minut.

Mąkę zagniatamy z solą, jajkiem, olejem i ciepłą (ale nie gorącą) wodą, aż będzie jednolite i sprężyste. Następnie odkładamy na 20 minut, by się odstało.

Jeśli chodzi o farsz, to podsmażamy boczek, do którego później dodajemy pokrojoną cebulkę i starte na małych oczkach ziemniaki. Całość podsmażamy aż cała woda odparuje.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka. 

Farsz nakładamy na środek, pierogi zlepiamy i robimy falbankę.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 gram boczku
  • 2 cebule
  • kwaśna śmietana
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy sól.
  • Wbijamy jajko, olej i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając.
  • Kiedy nasze ciasto będzie już elastyczne, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • Między czasie możemy przygotować farsz. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
  • Następnie przeciskamy przez gazę. 
  • Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni.
  • Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę.
  • Kiedy już się zeszkli dodajemy masę ziemniaczaną.
  • Podsmażamy, aż do wygotowania całej wody.
  • Kiedy ciasto już odpocznie, rozwałkowujemy je na ulubioną grubość i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
  • Na środku każdego kółka nakładamy farsz, szczelnie zlepiamy i robimy falbankę.
  • Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia.
  • Podajemy ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej