Te pierogi biją ruskie na głowę. Moja rodzina je uwielbia

Pierogi ruskie są jednymi z ulubionych pierogów Polaków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że można przygotować jeszcze inne, podobne pierogi, które zachwycą nas swoim intensywnym smakiem. Chodzi mianowicie o pierogi kasztelańskie, znane też jako książęce. Są one najlepiej znane na Podlasiu, Lubelszczyźnie i Kresach. Jak je przygotować?
Te pierogi zachwycą swoim smakiem. Warto wypróbować ten przepis
Pierogi kasztelańskie, znane również jako książęce czy szlacheckie, wywodzą się z Podlasia, Lubelszczyzny i z Kresów. Choć obecnie w innych rejonach polski często się o nich zapomina, to nasze babcie uwielbiały tę potrawę.
Nazwa można nas nieco poprowadzić na manowce, ponieważ choć zwie się je szlacheckimi, są to jedne z najtańszych pierogów, jeśli chodzi o składniki. Jednak ich smak wcale nie jest tani.
Podobnie jak w pierogach ruskich główną rolę odgrywają z nich ulubieńcy Polaków, czyli ziemniaki. Łączy się je z podsmażonym boczkiem i cebulką, dzięki czemu zachwycą nawet najostrzejszych krytyków.
Choć można je podawać gotowane, to tradycyjnie były one podsmażane jeszcze na patelni z boczkiem i cebulką, dzięki czemu zyskiwały jeszcze lepszy smak.
Przepis na pierogi kasztelańskie. Takie jak robiła babcia
Przygotowanie ich jest stosunkowo proste, choć jak w przypadku każdych pierogów, trochę zajmie. Najlepiej najpierw przygotować ciasto, ponieważ musi ono odpocząć koło 20 minut.
Mąkę zagniatamy z solą, jajkiem, olejem i ciepłą (ale nie gorącą) wodą, aż będzie jednolite i sprężyste. Następnie odkładamy na 20 minut, by się odstało.
Jeśli chodzi o farsz, to podsmażamy boczek, do którego później dodajemy pokrojoną cebulkę i starte na małych oczkach ziemniaki. Całość podsmażamy aż cała woda odparuje.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka.
Farsz nakładamy na środek, pierogi zlepiamy i robimy falbankę.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- Na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 200 gram boczku
- 2 cebule
- kwaśna śmietana
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy sól.
- Wbijamy jajko, olej i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając.
- Kiedy nasze ciasto będzie już elastyczne, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
- Między czasie możemy przygotować farsz. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Następnie przeciskamy przez gazę.
- Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni.
- Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulkę.
- Kiedy już się zeszkli dodajemy masę ziemniaczaną.
- Podsmażamy, aż do wygotowania całej wody.
- Kiedy ciasto już odpocznie, rozwałkowujemy je na ulubioną grubość i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
- Na środku każdego kółka nakładamy farsz, szczelnie zlepiamy i robimy falbankę.
- Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia.
- Podajemy ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną.