Biorę soczewicę i pieczarki. Robię z nich pyszny i aromatyczny farsz do wege pierogów
Dieta wegetariańska
Jedzenie wegetariańskie nie musi być nudne. Idealnym przykładem jest ten przepis. Pyszne i sycące pierogi wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek to wyśmienity pomysł na wege obiad. Pierogi przyrządzone według tego przepisu są tak dobre, że nawet mięsożercy są pod wrażeniem ich smaku. Oto prosty przepis na niesamowite wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami – składniki
Do przyrządzenia wybornych pierogów nadzianych smakowitym farszem bez mięsa wykorzystuje się znane produkty. Lista składników jest podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je dostać przez cały rok.
Co jest potrzebne, aby zrobić domowe pierogi wegetariańskie? Te produkty są niezbędne:
- składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, ciepła woda, sól, masło klarowane
- składniki do farszu do pierogów – czerwona soczewica, pieczarki, cebula, natka pietruszki, przyprawy, olej
Jak zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami?
Przepis na pyszne wege pierogi wypełnione farszem z soczewicy i pieczarek jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie podzielone jest na dwa etapy. Najpierw należy przygotować ciasto na pierogi, a następnie farsz. Czynności nie są skomplikowane, więc nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w robieniu pierogów, z tym przepisem udadzą się już za pierwszym razem.
Jak więc przyrządzić smaczne wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami? Aby potrawa udała się i wszystkim smakowała, należy przestrzegać kilku zasad. Wyrobione ciasto na pierogi powinno odpocząć, więc należy odstawić je na pół godziny.
- 1. krok – ugotowanie soczewicy
- 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 3. krok – przygotowanie farszu z soczewicy i pieczarek
- 4. krok – zlepienie pierogów
- 5. krok – ugotowanie pierogów w wodzie
Jak podawać pierogi z soczewicą i pieczarkami?
Pyszne pierogi wegetariańskie wypełnione farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek to pomysł na domowy obiad bez mięsa. Danie jest nie tylko smaczne, ale i sycące. Pierogi świetnie smakują ugotowane w wodzie, ale jeszcze smaczniejsze są po podsmażeniu na patelni, ponieważ zyskują przyjemną chrupkość.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Sprawdzi się też okrasa z cebuli. Świetnym dodatkiem jest też kwaśna śmietana, sos czosnkowy lub grzybowy. W każdej wersji wege pierogi smakują wyśmienicie i urzekają smakiem.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka ciepłej wody
- 130 g roztopionego masła klarowanego
- sól
farsz:- 250 g soczewicy czerwonej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i roztopione masło klarowane. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić, aby odpoczęło na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Dodać ugotowaną soczewicę i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Układać na desce.
- W większym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 5 minut. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na obiad od razu lub po podsmażeniu na patelni.