Biorę soczewicę i pieczarki. Robię z nich pyszny i aromatyczny farsz do wege pierogów

pierogi z soczewicą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Z soczewicy i pieczarek zrobisz pyszny farsz do pierogów. Wegetariańska wersja zachwyca smakiem.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Jedzenie wegetariańskie nie musi być nudne. Idealnym przykładem jest ten przepis. Pyszne i sycące pierogi wypełnione aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek to wyśmienity pomysł na wege obiad. Pierogi przyrządzone według tego przepisu są tak dobre, że nawet mięsożercy są pod wrażeniem ich smaku. Oto prosty przepis na niesamowite wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami.

Pierogi z soczewicą i pieczarkami – składniki

Do przyrządzenia wybornych pierogów nadzianych smakowitym farszem bez mięsa wykorzystuje się znane produkty. Lista składników jest podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je dostać przez cały rok.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe pierogi wegetariańskie? Te produkty są niezbędne:

  • składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, ciepła woda, sól, masło klarowane
  • składniki do farszu do pierogów – czerwona soczewica, pieczarki, cebula, natka pietruszki, przyprawy, olej

Jak zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami?

Przepis na pyszne wege pierogi wypełnione farszem z soczewicy i pieczarek jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie podzielone jest na dwa etapy. Najpierw należy przygotować ciasto na pierogi, a następnie farsz. Czynności nie są skomplikowane, więc nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w robieniu pierogów, z tym przepisem udadzą się już za pierwszym razem.

Jak więc przyrządzić smaczne wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami? Aby potrawa udała się i wszystkim smakowała, należy przestrzegać kilku zasad. Wyrobione ciasto na pierogi powinno odpocząć, więc należy odstawić je na pół godziny.

  • 1. krok – ugotowanie soczewicy
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 3. krok – przygotowanie farszu z soczewicy i pieczarek
  • 4. krok – zlepienie pierogów
  • 5. krok – ugotowanie pierogów w wodzie

Jak podawać pierogi z soczewicą i pieczarkami?

Pyszne pierogi wegetariańskie wypełnione farszem z czerwonej soczewicy i pieczarek to pomysł na domowy obiad bez mięsa. Danie jest nie tylko smaczne, ale i sycące. Pierogi świetnie smakują ugotowane w wodzie, ale jeszcze smaczniejsze są po podsmażeniu na patelni, ponieważ zyskują przyjemną chrupkość.

Pierogi z soczewicą i pieczarkami warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Sprawdzi się też okrasa z cebuli. Świetnym dodatkiem jest też kwaśna śmietana, sos czosnkowy lub grzybowy. W każdej wersji wege pierogi smakują wyśmienicie i urzekają smakiem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na pierogi:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 130 g roztopionego masła klarowanego
  • sól

  • farsz:
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać wodę i roztopione masło klarowane. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić, aby odpoczęło na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Dodać ugotowaną soczewicę i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Układać na desce.
  • W większym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 5 minut. Zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na obiad od razu lub po podsmażeniu na patelni.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej