Co można zrobić z soczewicy? Sprawdzone pomysły na zdrowe dania
Soczewica jest nie tylko smaczna, ale też tania i bardzo prosta w przygotowaniu. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie wymaga wcześniejszego namaczania. W czasie gotowania wchłania całą wodę, zachowując wszystkie wartości odżywcze. Świetnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Sprawdź, co można z niej przygotować.
Spis treści
Kuskus z soczewicą i sosem serowym
Składniki:
szklanka soczewicy
szklanka kuskusu
4 pomidory
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
1/2 opakowania sera feta
szklanka śmietany
łyżka oliwy
sól
pieprz
tymianek
Opłukać soczewicę, zalać 2 szklankami wody, ugotować na miękko (15-20 minut).
Kuskus zalać 2 szklankami gorącej wody, oprószyć solą, przykryć. Odstawić na 5-8 minut, co jakiś czas zamieszać widelcem.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek obrać, posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i podgrzewać, aż odparują. Dodać ugotowaną soczewicę, czosnek, oliwki i kapary. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać kuskus, delikatnie wymieszać.
Fetę pokroić na kawałki, włożyć do rondelka razem ze śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się roztopi, doprawić pieprzem.
Sosem polewać danie wyłożone na talerze.
Czerwona soczewica z kurczakiem
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
pierś kurczaka
2 szklanki bulionu
3 łyżki oliwy
2 szklanki gęstego soku pomidorowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
2 łodygi selera naciowego
łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanych liści kolendry
łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
szczypta chili
Posiekać cebulę i czosnek, pokroić w paski pierś kurczaka. Marchewkę i seler pokroić w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić mięso, przesmażyć na złoto. Dodać imbir, marchewkę i seler, smażyć jeszcze kilka minut.
Wlać bulion i sok pomidorowy. Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać soczewicę, doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem. Gotować 15-20 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
Przed podaniem posypać listkami kolendry.