Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Soczewica to bardzo wartościowa roślina strączkowa, zawiera bowiem wiele cennych składników odżywczych. Sprawdź, w jaki sposób jedzenie soczewicy wpływa na zdrowie.
Spis treści
Soczewica - właściwości
Soczewica zawiera dużo białka, co jest ważne dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To również doskonałe źródło witamin z grupy B, C, E i kwasu foliowego oraz fosforu, potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Soczewica ma też bardzo dużo błonnika. Jedzenie jej korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, reguluje cukier. Soczewica jest wskazana dla chorych na cukrzycę, bo ma niski indeks glikemiczny. Daje poczucie sytości, dlatego mogą ją spożywać osoby pragnące się odchudzić. Jedzenie soczewicy poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność i ma działanie detoksykacyjne.
Rodzaje soczewicy
W sklepach znajdziemy trzy rodzaje soczewicy: czerwoną, zieloną oraz brązową. Najbardziej miękka jest czerwona, nie wymaga ona namaczania przed gotowaniem. Średnio twarda jest z zielona – można ją namoczyć przez ok. 0,5 godziny, natomiast najtwardsza soczewica brązowa wymaga namaczania przez około 60 minut.