Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie
      2022-05-12
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale o podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
 - 3 szklanki mąki pszenne
 - 2 żółtka
 - 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
 - 125 ml gorącej wody
 - szczypta soli
 - Nadzienie:
 - 500 g ziemniaków
 - 300 g serka topionego
 - 1 duża cebula
 - sól i pieprz
 - 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem puree.
 - Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
 - Do jeszcze ciepłej masy i dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
 - W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Można je wyrobić robotem kuchennym za pomocą hakowych końcówek do ciasta drożdżowego.
 - Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
 - Gotować je partiami w osolonej, wrzącej wodzie - po wypłynięciu jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
 - Podawać ciepłe, polane rozpuszczonym masłem - czystym albo z podsmażoną cebulką. Dobrze smakują też polane kwaśną śmietaną.
 
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.