Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie
Autor: Shutterstock Pierogi z ziemniakami i serkiem topionym to delikatniejsza wersja ruskich
łatwy
60 min
4

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale o podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszenne
  • 2 żółtka
  • 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
  • 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g serka topionego
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem puree.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
  • Do jeszcze ciepłej masy i dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  • W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Można je wyrobić robotem kuchennym za pomocą hakowych końcówek do ciasta drożdżowego.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • Gotować je partiami w osolonej, wrzącej wodzie - po wypłynięciu jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
  • Podawać ciepłe, polane rozpuszczonym masłem - czystym albo z podsmażoną cebulką. Dobrze smakują też polane kwaśną śmietaną.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej