Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie
2022-05-12
łatwy
60 min
4
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale o podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszenne
- 2 żółtka
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
- 125 ml gorącej wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 300 g serka topionego
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem puree.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
- Do jeszcze ciepłej masy i dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- W miseczce roztrzepać żółtka ze śmietaną. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Można je wyrobić robotem kuchennym za pomocą hakowych końcówek do ciasta drożdżowego.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
- Gotować je partiami w osolonej, wrzącej wodzie - po wypłynięciu jeszcze przez około 2 - 3 minuty.
- Podawać ciepłe, polane rozpuszczonym masłem - czystym albo z podsmażoną cebulką. Dobrze smakują też polane kwaśną śmietaną.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.