Pierogi kudłate. Regionalny przepis ze starego zeszytu

pierogi kudłate
Autor: Shutterstock Pierogi kudłate to prosty przepis na pyszny regionalny obiad.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi kudłate to regionalne danie, które podchodzi z Podkarpacia. Są to pyszne kulki z ziemniaczanego ciasta wypełnione twarogowym farszem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Przepis na pierogi kudłate jest bardzo prosty. Wykorzystuje się tylko kilka tanich składników. Oto regionalny przepis na pyszne domowe pierogi kudłate.

Jak zrobić ciasto na pierogi kudłate?

W tym sprawdzonym przepisie na pierogi kudłate ciasto przyrządza się z czterech łatwo dostępnych i niedrogich składników. Na liście produktów znalazły się więc ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna oraz jajko. Sekretem ciasta na pierogi kudłate jest sposób przygotowania ziemniaków. Połowę gotuje się w wodzie do miękkości, a pozostałe ściera na tarce. Dzięki temu ciasto jest zwarte, a po ugotowaniu staje się miękkie.

Jak zrobić farsz na pierogi kudłate?

W środku kudłatych pierogów z Podkarpacia znajduje się pyszny farsz. Przyrządza się go z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, półtłustego sera twarogowego, masła oraz soli. Farszy jest nie tylko wyjątkowo dobry, ale i sprawia, że kudłate pierogi są niezwykle sycące. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy.

Jak zrobić pierogi kudłate?

Przepis na pyszne i sycące regionalne pierogi w kształcie kulek jest łatwy. Potrawę przyrządza się w miarę szybko i bez zbędnych komplikacji. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, smakowite pierogi kudłate udadzą się już za pierwszym razem i oczarują smakiem każdego, kto ich spróbuje.

Jak więc zrobić pyszne kudłate pierogi na obiad? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – przygotowanie ziemniaczanego ciasta na kudłate pierogi
  • 2. krok – przygotowanie farszu do pierogów
  • 3. krok – uformowanie i nafaszerowanie pierogów
  • 4. krok – ugotowanie pierogów w osolonym wrzątku

Jak podawać pierogi kudłate?

Pyszne i treściwe pierogi nadziane kaszą jaglaną i twarogiem to propozycja na pyszny domowy obiad. Potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego najlepiej sprawdzi się w chłodne dni. Pierogi kudłate to danie wegetariańskie, w którym nie ma mięsa. Porcje kudłatych pierogów warto okrasić podsmażoną na maśle cebulą. Smacznym dodatkiem jest także kwaśna śmietana. Mięsożercy mogą je zjeść z dodatkiem boczku.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

  • Farsz:
  • 1 l mleka
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Połowę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść praską.
  • Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać do ugotowanych ziemniaków i wymieszać.
  • Do ziemniaków wbić jajko i wsypać skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Pod koniec gotowania dodać masło i wsypać sól. Wymieszać.
  • Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać rozgnieciony widelcem twaróg i dokładnie wymieszać.
  • Z ciasta uformować wałeczek i pokroić na większe kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek nałożyć łyżeczkę farszu i zawinąć, formując kulkę.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kudłate pierogi gotować partiami po 4 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
  • Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać od razu na talerze.
  • Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą, boczkiem czy kwaśną śmietaną.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej