Pierogi kudłate. Regionalny przepis ze starego zeszytu
Dieta wegetariańska
Pierogi kudłate to regionalne danie, które podchodzi z Podkarpacia. Są to pyszne kulki z ziemniaczanego ciasta wypełnione twarogowym farszem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Przepis na pierogi kudłate jest bardzo prosty. Wykorzystuje się tylko kilka tanich składników. Oto regionalny przepis na pyszne domowe pierogi kudłate.
Jak zrobić ciasto na pierogi kudłate?
W tym sprawdzonym przepisie na pierogi kudłate ciasto przyrządza się z czterech łatwo dostępnych i niedrogich składników. Na liście produktów znalazły się więc ziemniaki, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna oraz jajko. Sekretem ciasta na pierogi kudłate jest sposób przygotowania ziemniaków. Połowę gotuje się w wodzie do miękkości, a pozostałe ściera na tarce. Dzięki temu ciasto jest zwarte, a po ugotowaniu staje się miękkie.
Jak zrobić farsz na pierogi kudłate?
W środku kudłatych pierogów z Podkarpacia znajduje się pyszny farsz. Przyrządza się go z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku, półtłustego sera twarogowego, masła oraz soli. Farszy jest nie tylko wyjątkowo dobry, ale i sprawia, że kudłate pierogi są niezwykle sycące. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o ból głowy.
Jak zrobić pierogi kudłate?
Przepis na pyszne i sycące regionalne pierogi w kształcie kulek jest łatwy. Potrawę przyrządza się w miarę szybko i bez zbędnych komplikacji. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, smakowite pierogi kudłate udadzą się już za pierwszym razem i oczarują smakiem każdego, kto ich spróbuje.
Jak więc zrobić pyszne kudłate pierogi na obiad? Przepis został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – przygotowanie ziemniaczanego ciasta na kudłate pierogi
- 2. krok – przygotowanie farszu do pierogów
- 3. krok – uformowanie i nafaszerowanie pierogów
- 4. krok – ugotowanie pierogów w osolonym wrzątku
Jak podawać pierogi kudłate?
Pyszne i treściwe pierogi nadziane kaszą jaglaną i twarogiem to propozycja na pyszny domowy obiad. Potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego najlepiej sprawdzi się w chłodne dni. Pierogi kudłate to danie wegetariańskie, w którym nie ma mięsa. Porcje kudłatych pierogów warto okrasić podsmażoną na maśle cebulą. Smacznym dodatkiem jest także kwaśna śmietana. Mięsożercy mogą je zjeść z dodatkiem boczku.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Farsz:- 1 l mleka
- 500 g półtłustego twarogu
- 500 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Połowę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść praską.
- Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać do ugotowanych ziemniaków i wymieszać.
- Do ziemniaków wbić jajko i wsypać skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Wyrobić jednolite ciasto.
- Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Pod koniec gotowania dodać masło i wsypać sól. Wymieszać.
- Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać rozgnieciony widelcem twaróg i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta uformować wałeczek i pokroić na większe kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek nałożyć łyżeczkę farszu i zawinąć, formując kulkę.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kudłate pierogi gotować partiami po 4 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody.
- Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać od razu na talerze.
- Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą, boczkiem czy kwaśną śmietaną.