Pierogi prosto z Podkarpacia. Podwójne nadzienie podbija serca głodomorów

2024-03-14
Kinga Goldstein
Pierogi prosto z Podkarpacia. Podwójne nadzienie podbija serca głodomorów
Autor: Shutterstock.com Podsmażone pierogi z podwójnym nadzieniem
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Pierogi mają wiele różnych nadzień i form. W Polsce jednak do najpopularniejszych należą ruskie, z mięsem i z kapustą i grzybami. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę jak dobre będzie połączenie dwóch z tych farszów. Chodzi mianowicie o twaróg z kiszoną kapustą. Takich pierogów większość z nas jeszcze nigdy nie próbowała, a to ogromna strata. Sprawdzamy, jak przygotować te pierogi inne niż wszystkie.

Produkty na pierogi z podwójnym nadzieniem

Pierogi są jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań. Można znaleźć całą gamę najróżniejszych nadzień od słodkich po wytrawne. Największą popularnością cieszą się jednak pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że można je ze sobą połączyć i stworzyć "oszukane" pierogi z podwójnym nadzieniem. Do tego niezbędne będą:

  • mąka pszenna
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • kapusta kiszona
  • twaróg

Jak przygotować pierogi z podwójnym nadzieniem?

Samo przygotowanie pierogów z podwójnym nadzieniem jest niezwykle poste. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Do wrzącej, osolonej wody dorzucamy kapustę i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ją i wyciskamy nadmiar wody. Do kapusty dorzucamy twaróg i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. W innej misce łączymy ze sobą ciepłą wodę z mąką, aż do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Odkładamy na chwilę, by ostygło. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Na każdy placek nakładamy odrobinę nadzienia i sklejamy boki, formując pierożka. Gotujemy przez około trzy minuty, aż do wypłynięcia. Pierogi po ugotowaniu można również podsmażyć. Najlepsze będą podane ze skarmelizowaną cebulka lub ze skwarkami. Takie pierogi, choć niecodzienne, z pewnością zasmakują każdemu.

SKŁADNIKI

  • Kilogram mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 900 g kapusty kiszonej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od wyciśnięcia nadmiaru soku z kapusty kiszonej i drobnego jej posiekania.
  • W garnku gotujemy wodę i solimy ją.
  • Kiedy woda będzie wrzała, wrzucamy kapustę i gotujemy do miękkości.
  • Odcedzamy i wyciskamy kapustę, po czym przekładamy ją do miski.
  • Do kapusty dodajemy twaróg. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy.
  • W innej misce umieszczamy mąkę i ciepłą wodę.
  • Wyrabiamy, aż otrzymamy jednolite i sprężyste ciasto.
  • Ciasto ostawiamy na kilka minut zawinięte w folię spożywczą.
  • Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy okręgi.
  • Na każdy placek nakładamy odrobinę nadzienia i sklejamy brzegi.
  • Pierogi warto zamrozić, by nie rozklejały się podczas gotowania.
  • Podajemy z karmelizowaną cebulką lub ze skwarkami.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.
Kinga Goldstein