Pierogi na słodko robię z tymi owocami. Cała rodzina jest pod wrażeniem

pierogi z jabłkami
Autor: Shutterstock Zapomnij o jagodach i wiśniach. Pyszne pierogi zrobisz z tymi owocami.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi z owocami to popularne danie na letni obiad. W tym sezonie to jednak nie jagody, wiśnie czy śliwki są najlepszym wyborem. Doskonałe pierogi można zrobić z jabłkami. Do przygotowania farszu sprawdzą papierówki, które właśnie teraz z łatwością można kupić na bazarach. Oto prosty przepis na wyśmienite pierogi na słodko z jabłkami.

Pierogi z jabłkami – składniki

Aby zrobić pełne smaku domowe pierogi, w środku których skrywa się wyborne jabłkowe nadzienie, potrzebne są podstawowe składniki. Lista nie jest długa i została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi. Natomiast druga składa się z produktów niezbędnych do zrobienia owocowego nadzienia.

  • składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, woda, olej, sól
  • składniki do jabłkowego nadzienia – papierówki, cukier, cynamon

Jak zrobić farsz z jabłek do pierogów?

Sekretem smaku tych pysznych pierogów jest jabłkowy farsz. Robi się go z trzech składników. Najlepsze są jabłka papierówki, które są symbolem lata. To wczesne jabłka dojrzewające w lipcu i sierpniu. Papierówki mają biały, soczysty i dość kwaśny miąższ. Jest kruchy i delikatny. Do jabłkowego nadzienia dodaje się także cukier i cynamon, który podkręca smak farszu.

Jak więc zrobić jabłkowe nadzienie do pierogów? Przygotowanie jest banalnie łatwe i błyskawiczne. Nic nie trzeba smażyć, ani gotować. Wystarczy obrać i pokroić w drobną kostkę papierówki, a następnie wymieszać je z cukrem i cynamonem. Gotowe!

Jak zrobić pierogi z jabłkami?

Doskonałe pierogi wypełnione słodkim nadzieniem z młodych jabłek to dobry pomysł na rodzinny obiad. Można skropić je roztopionym masłem lub podać z kwaśną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Do pysznych pierogów z owcami sprawdzi się też cukier cynamonowy.

Przepis na pełne smaku pierogi z jabłkami jest łatwy i szybki. Czynności nie są skomplikowane i czasochłonne. Postępując według tego sprawdzonego przepisu pierogi z nadzieniem z papierówek udadzą się już za pierwszym razem. Cała rodzina będzie pod wrażeniem smaku tego letniego dania. Jak więc zrobić pierogi z jabłkami?

  • 1. krok – przygotowanie nadzienia jabłkowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie kółek, nałożenie farszu jabłkowego i zlepienie pierogów
  • 4. krok – ugotowanie pierogów z jabłkami w wodzie

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 375 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

  • farsz:
  • 500 g papierówek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski.
  • Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać i odstawić.
  • Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać olej. Stopniowo wlewać wodę i mieszać. Następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła.
  • Na każde kółko nałożyć jabłkowe nadzienie i zlepić. Pierogi układać na desce.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem i cukrem cynamonowym.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej