Pierogi na słodko robię z tymi owocami. Cała rodzina jest pod wrażeniem

Dieta wegetariańska
Pierogi z owocami to popularne danie na letni obiad. W tym sezonie to jednak nie jagody, wiśnie czy śliwki są najlepszym wyborem. Doskonałe pierogi można zrobić z jabłkami. Do przygotowania farszu sprawdzą papierówki, które właśnie teraz z łatwością można kupić na bazarach. Oto prosty przepis na wyśmienite pierogi na słodko z jabłkami.
Pierogi z jabłkami – składniki
Aby zrobić pełne smaku domowe pierogi, w środku których skrywa się wyborne jabłkowe nadzienie, potrzebne są podstawowe składniki. Lista nie jest długa i została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi. Natomiast druga składa się z produktów niezbędnych do zrobienia owocowego nadzienia.
- składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, woda, olej, sól
- składniki do jabłkowego nadzienia – papierówki, cukier, cynamon
Jak zrobić farsz z jabłek do pierogów?
Sekretem smaku tych pysznych pierogów jest jabłkowy farsz. Robi się go z trzech składników. Najlepsze są jabłka papierówki, które są symbolem lata. To wczesne jabłka dojrzewające w lipcu i sierpniu. Papierówki mają biały, soczysty i dość kwaśny miąższ. Jest kruchy i delikatny. Do jabłkowego nadzienia dodaje się także cukier i cynamon, który podkręca smak farszu.
Jak więc zrobić jabłkowe nadzienie do pierogów? Przygotowanie jest banalnie łatwe i błyskawiczne. Nic nie trzeba smażyć, ani gotować. Wystarczy obrać i pokroić w drobną kostkę papierówki, a następnie wymieszać je z cukrem i cynamonem. Gotowe!
Jak zrobić pierogi z jabłkami?
Doskonałe pierogi wypełnione słodkim nadzieniem z młodych jabłek to dobry pomysł na rodzinny obiad. Można skropić je roztopionym masłem lub podać z kwaśną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Do pysznych pierogów z owcami sprawdzi się też cukier cynamonowy.
Przepis na pełne smaku pierogi z jabłkami jest łatwy i szybki. Czynności nie są skomplikowane i czasochłonne. Postępując według tego sprawdzonego przepisu pierogi z nadzieniem z papierówek udadzą się już za pierwszym razem. Cała rodzina będzie pod wrażeniem smaku tego letniego dania. Jak więc zrobić pierogi z jabłkami?
- 1. krok – przygotowanie nadzienia jabłkowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie kółek, nałożenie farszu jabłkowego i zlepienie pierogów
- 4. krok – ugotowanie pierogów z jabłkami w wodzie
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 375 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:- 500 g papierówek
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski.
- Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać i odstawić.
- Do miski przesypać mąkę i sól. Wlać olej. Stopniowo wlewać wodę i mieszać. Następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła.
- Na każde kółko nałożyć jabłkowe nadzienie i zlepić. Pierogi układać na desce.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem i cukrem cynamonowym.