Przepis na pierogi św. Jacka. Farsz z nieoczywistym składnikiem zachwyca

pierogi św. Jacka
Autor: Shutterstock Pierogi św. Jacka to staropolski obiad według przepisu z czasów średniowiecza.
łatwy
45 min
4

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej. W naszym kraju znane są od XIII wieku, kiedy to przepis przywiózł z Kijowa Jacek Odrowąż. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pyszne pierogi, które do dziś cieszą się niesłabnącą popularnością. Właśnie takie są pierogi św. Jacka, które zauroczą pod każdym względem. Zobaczcie więc, jak zrobić przepyszne pierogi św. Jacka i poznajcie sprawdzony przepis.

Skąd pochodzą pierogi św. Jacka?

Jacek Odrowąż, dzięki któremu Polacy poznali przepis na pierogi, był dominikaninem. Znany był z działalności na rzecz osób ubogich. Dzięki niemu biedni mieszkańcy zawsze mogli liczyć na coś ciepłego do jedzenia. Jednym z takich posiłków stały się pierogi. Przygotowane według własnego staropolskiego przepisu pierogi szybko zyskały rzeszę wiernych fanów. Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na pyszne pierogi, ale tylko te sygnowane przez św. Jacka od 2010 roku znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

Pierogi św. Jacka smakują wyśmienicie, są sycące i niedrogie. Spośród innych przepisów na pierogi wyróżniają się nie tylko aromatycznym farszem z białej kiełbasy. Ciasto jest delikatnie i ma wyjątkowy smak, ponieważ robi się je z dodatkiem sera twarogowego.

Z czego zrobić pierogi św. Jacka?

Czym wyróżniają się pierogi św. Jacka? Przepis na te smaczne pierogi z mięsem właśnie wrócił i cieszy się ogromną popularnością. Pierogi św. Jacka można bez problemu przyrządzić w domu i poznać ich pyszny smak. Robi się je z prostych składników, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Lista składników została podzielona na dwie części:

  • składniki do ciasta na pierogi – ser twarogowy, mąka, masło, jajko i sól
  • składniki do farszu na pierogi – surowa biała kiełbasa, chrzan, czosnek i majeranek

Jak zrobić pierogi św. Jacka?

Przepis na pyszne pierogi św. Jacka jest bardzo łatwy. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście pierogów w domu, nie ma się czego bać. Z tym sprawdzonym przez steki lat przepisem udadzą się już za pierwszym razem. Zaskoczą delikatnym ciastem i aromatycznym mięsnym farszem.

Przepis na pierogi św. Jacka został podzielony na kilka kroków:

  • 1. krok – przygotowanie ciasta na pierogi
  • 2. krok – przygotowanie farszu z białej kiełbasy
  • 3. krok – lepienie pierogów
  • 4. krok – ugotowanie pierogów w wodzie

Pierogi św. Jacka pysznie smakują skropione roztopionym masłem lub podane z okrasą z cebuli i boczku. Sprawdzi się też kwaśna śmietana oraz sos grzybowy.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól

  • farsz:
  • 600 g surowej kiełbasy białej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmielić i przełożyć do miski. Wbić jajko i dodać masło. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Do miski przełożyć mięso z białej kiełbasy, usuwając jelito. Mięso rozgnieść i dodać chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wyciąć koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu, złożyć na pół i skleić.
  • W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi gotować partiami około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać od razu z podsmażoną cebulą ze skwarkami, sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
więcej