Nie z mięsem, nie ruskie. Pyszne pierogi z zaskakującym farszem robię jak Hiszpanie

Pierogi są znane na całym świecie. Każdy kraj ma swój sposób na tę pyszną potrawę. Receptury różnią się przygotowaniem i składnikami, które wykorzystuje się do farszu. Na szczególne wyróżnienie zasługują pierogi pochodzące z Hiszpanii. Chrupiące empanadas wypełnione smacznym dyniowym farszem to danie idealne na jesienny obiad. Poznajcie hiszpańską wersję pierogów dyniowych z piekarnika.
Co to są empanadas?
Empanadas to hiszpańska wersja pierogów, które piecze się lub smaży. Wyglądem przypominają nasze tradycyjne pierogi i mają kształt półksiężyca. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego czasownika empanar, co oznacza zawinąć coś w chleb lub ciasto. Empanadas to doskonała przekąska, przystawka lub danie główne. Można je jeść na ciepło i na zimno. Często podawane są z różnymi sosami.
Hiszpańskie pierogi przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej z dodatkiem wody, oleju i soli. W empanadas skrywa się pyszne i aromatyczne nadzienie z mięsa, warzyw, sera czy owoców morza. Na szczególne wyróżnienie zasługują empanadas z genialnym farszem dyniowym, którego smak podkręca hiszpańska kiełbasa chorizo oraz aromatyczne przyprawy. Przepis na ten przysmak rodem z Hiszpanii znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić empanadas z dynią?
Przepis na chrupiące pieczone pierogi z dyniowym nadzieniem pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Wszystkie niezbędne produkty można jednak kupić w naszych sklepach. To podstawowe artykuły spożywcze, które dostępne są w większych, i mniejszych sklepach spożywczych. Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna, więc warto uczcić jego start tymi pysznymi pierożkami z piekarnika.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić w domu dyniowe empanadas? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta na pierogi. Z kolei druga to składniki do farszu dyniowego. Przyda się także jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem, dzięki któremu zyskają złocisty kolor i połysk.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, olej, woda, proszek do pieczenia, sól
- składniki do farszu – dynia, cebula, chorizo, oliwa z oliwek, przyprawy
Jak zrobić empanadas z dynią?
Hiszpański przepis na pełne smaku i aromatu pieczone pierogi z farszem z dyni i chorizo nie jest skomplikowany. Przygotowanie dania jest podzielone na kilka prostych etapów. Dobrze jest mieć też nieco więcej czasu. Ważne jest, aby wyrobione ciasto pierogowe schłodzić w lodówce przez godzinę. Dzięki temu będzie się łatwiej wałkować i kroić.
Jak więc Hiszpanie robią pyszne i aromatyczne pieczone pierogi z dyniowym farszem? Przepis na wyśmienite i przyjemnie chrupiące empanadas jest łatwy. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.
- 1. etap – wyrobienie ciasta na pierogi i schłodzenie go w lodówce
- 2. etap – upieczenie dyni do farszu
- 3. etap – przygotowanie dyniowego farszu
- 4. etap – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
- 5. etap – nałożenie farszu dyniowego i zlepienie pierogów
- 6. etap – upieczenie empanadas z dynią w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- około 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
farsz:- 500 g dyni
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie energicznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Dynię obrać i usunąć pestki oraz gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż stanie się miękka.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smażyć kilka minut.
- Dodać pieczoną dynię i doprawić solą, pieprzem, papryką, cynamonem i chili. Wymieszać i smażyć kilka minut, a następnie zestawić patelnię z ognia.
- Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklaki wykroić koła. Na każde kółko nałożyć porcję farszu, zlepiać jak pierogi i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać sezamem lub czarnuszką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 25 minut. Kiedy minie 15 minut, przełożyć pierogi na drugą stronę.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę w towarzystwie ulubionego sosu.