Nie z mięsem, nie ruskie. Pyszne pierogi z zaskakującym farszem robię jak Hiszpanie

empanadas z dynią
Autor: Shutterstock Hiszpanie mają dobry przepis na pierogi. Chrupiące empanadas z tym farszem to strzał w 10!
łatwy
60 min
4

Pierogi są znane na całym świecie. Każdy kraj ma swój sposób na tę pyszną potrawę. Receptury różnią się przygotowaniem i składnikami, które wykorzystuje się do farszu. Na szczególne wyróżnienie zasługują pierogi pochodzące z Hiszpanii. Chrupiące empanadas wypełnione smacznym dyniowym farszem to danie idealne na jesienny obiad. Poznajcie hiszpańską wersję pierogów dyniowych z piekarnika.

Co to są empanadas?

Empanadas to hiszpańska wersja pierogów, które piecze się lub smaży. Wyglądem przypominają nasze tradycyjne pierogi i mają kształt półksiężyca. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego czasownika empanar, co oznacza zawinąć coś w chleb lub ciasto. Empanadas to doskonała przekąska, przystawka lub danie główne. Można je jeść na ciepło i na zimno. Często podawane są z różnymi sosami.

Hiszpańskie pierogi przygotowuje się z ciasta na bazie mąki pszennej z dodatkiem wody, oleju i soli. W empanadas skrywa się pyszne i aromatyczne nadzienie z mięsa, warzyw, sera czy owoców morza. Na szczególne wyróżnienie zasługują empanadas z genialnym farszem dyniowym, którego smak podkręca hiszpańska kiełbasa chorizo oraz aromatyczne przyprawy. Przepis na ten przysmak rodem z Hiszpanii znajdziecie poniżej.

Z czego zrobić empanadas z dynią?

Przepis na chrupiące pieczone pierogi z dyniowym nadzieniem pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Wszystkie niezbędne produkty można jednak kupić w naszych sklepach. To podstawowe artykuły spożywcze, które dostępne są w większych, i mniejszych sklepach spożywczych. Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna, więc warto uczcić jego start tymi pysznymi pierożkami z piekarnika.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić w domu dyniowe empanadas? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, które wykorzystuje się do przygotowania ciasta na pierogi. Z kolei druga to składniki do farszu dyniowego. Przyda się także jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem, dzięki któremu zyskają złocisty kolor i połysk.

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, olej, woda, proszek do pieczenia, sól
  • składniki do farszu – dynia, cebula, chorizo, oliwa z oliwek, przyprawy

Jak zrobić empanadas z dynią?

Hiszpański przepis na pełne smaku i aromatu pieczone pierogi z farszem z dyni i chorizo nie jest skomplikowany. Przygotowanie dania jest podzielone na kilka prostych etapów. Dobrze jest mieć też nieco więcej czasu. Ważne jest, aby wyrobione ciasto pierogowe schłodzić w lodówce przez godzinę. Dzięki temu będzie się łatwiej wałkować i kroić.

Jak więc Hiszpanie robią pyszne i aromatyczne pieczone pierogi z dyniowym farszem? Przepis na wyśmienite i przyjemnie chrupiące empanadas jest łatwy. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.

  • 1. etap – wyrobienie ciasta na pierogi i schłodzenie go w lodówce
  • 2. etap – upieczenie dyni do farszu
  • 3. etap – przygotowanie dyniowego farszu
  • 4. etap – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
  • 5. etap – nałożenie farszu dyniowego i zlepienie pierogów
  • 6. etap – upieczenie empanadas z dynią w piekarniku

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • farsz:
  • 500 g dyni
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie energicznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Dynię obrać i usunąć pestki oraz gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż stanie się miękka.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i smażyć kilka minut.
  • Dodać pieczoną dynię i doprawić solą, pieprzem, papryką, cynamonem i chili. Wymieszać i smażyć kilka minut, a następnie zestawić patelnię z ognia.
  • Ciasto rozwałkować i za pomocą foremki lub szklaki wykroić koła. Na każde kółko nałożyć porcję farszu, zlepiać jak pierogi i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać sezamem lub czarnuszką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 25 minut. Kiedy minie 15 minut, przełożyć pierogi na drugą stronę.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę w towarzystwie ulubionego sosu.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej