Kuchnia hiszpańska - czego warto spróbować w iberyjskiej restauracji?
Hiszpańska kuchnia nie jest tak popularna jak włoska, chociaż bez wątpienia dorównuje jej smakiem. Na szczęście restauracji rodem z Półwyspu Iberyjskiego powstaje coraz więcej. Sprawdź, czego warto w nich skosztować.
Spis treści
Tapas
Ucztę w hiszpańskiej restauracji koniecznie trzeba zacząć od przystawek, czyli popularnych tapas. Są to niewielkie, smaczne przekąski na ciepło lub na zimno, podawane na małych talerzykach. Mogą wśród nich znaleźć się wędliny (np. chorizo duszone w winie), twardy ser manchego w aromatyzowanej oliwie, owoce morza z sosem czosnkowym. Latem warto spróbować orzeźwiającego gazpacho, czyli tradycyjnego pomidorowo-paprykowego chłodnika. Zimą lepsza będzie sycąca zupa fabada z kiełbasą chorizo i warzywami.
Dania główne
Lekkim i smacznym posiłkiem jest hiszpańska tortilla. Nie ma ona nic wspólnego z tortilla meksykańską, bardziej przypomina omlet. W klasycznej wersji to jajko zapieczone z ziemniakami i cebulą, ale można do niej dodać też szynkę, ser, orzeszki pinii, szpinak, pomidory czy krewetki. Koniecznie trzeba też spróbować hiszpańskiej klasyki- paelli. To ryż długo duszony z szafranem i różnymi dodatkami- owocami morza, kurczakiem, wołowiną, chorizo i warzywami. Dobrze przyrządzona jest przepyszna! Na danie główne można też wybrać kotleciki jagnięce albo stek z tuńczyka.
Desery
Ucztę warto zakończyć deserem. Popularny w Hiszpanii jest crema catalana- pudding kataloński z mleka, cytryny, żółtek, cynamonu i mąki kukurydzianej. Pyszne są również churros, chrupiące, podłużne ciasteczka podawane z sosem czekoladowym. Wszystko najlepiej jest popić hiszpańskim winem.