Słodki farsz do pierogów robię z tych owoców i włoskiego serka. Idealnie sprawdzają się na jesienny obiad

Dieta wegetariańska
Chociaż pierogi wypełnione słodkim nadzieniem z owoców zwykle serwuje się latem, jesienią też możemy cieszyć się ich smakiem. Do farszu można wykorzystać jesienne owoce, które idealnie komponują się z włoskim serkiem mascarpone. Gruszki, bo to o nich właśnie mowa, idealnie sprawdzą się do nadzienia do pierogów na słodko. Jak je zrobić? Oto łatwy przepis na pyszne i w sam raz słodkie pierogi z gruszkami i mascarpone.
Jakie pierogi na słodko można zrobić jesienią?
W lato świeżych owoców jest pod dostatkiem. W wielu domach wykorzystuje się je do przyrządzenia słodkiego farszu do pierogów. Mało kto wie, że takie pyszne pierogi można robić także jesienią. W tym czasie wybór owoców jest dużo mniejszy, warto więc sięgnąć po gruszki. To właśnie te owoce idealnie sprawdzają jako składniki nadzienia do pierogów na słodko. Po podsmażeniu na patelni i wymieszaniu z włoskim serkiem mascarpone stanowią doskonałe uzupełnienie domowych pierogów. Danie jest pyszne, aromatyczne i sycące. Idealnie pasuje na jesienny obiad. Nasyci, doda energii i poprawi humor w chłodny dzień.
Jak zrobić pierogi z gruszkami i mascarpone?
Przepis na domowe pierogi wypełnione słodkim farszem z gruszek i włoskiego serka mascarpone nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Danie robi się z niewielu produktów. Są dobrze znane i łatwo dostępne. Sezon na gruszki jest w pełni i można je dostać w wielu sklepach i na bazarach. Przygotowanie nie jest też czasochłonne, ale wymaga nieco skupienia i cierpliwości. Pierogi z gruszkami i mascarpone robi się etapami. Dzięki temu, że przepis został na nie podzielony, jest to zadanie łatwe i przyjemne.
Jak więc zrobić pełne smaku pierogi na słodko z gruszkami i mascarpone? Wystarczy postępować według przepisu, a znakomite domowe pierogi ze słodkim gruszkowym farszem udadzą się na medal.
- 1. etap – przygotowanie ciasta na pierogi
- 2. etap – przygotowanie farszu z gruszek i serka mascarpone
- 3. etap – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
- 4. etap – nałożenie nadzienia z gruszek i mascarpone oraz zlepienie pierogów
- 5. etap – ugotowanie pierogów z gruszkami i mascarpone w wodzie
Jak podawać pierogi z gruszkami i mascarpone?
Pełne smaku i aromatu pierogi z gruszkami i mascarpone to eleganckie danie obiadowe na słodko, które zasługuje na odpowiednią oprawę. Świetnie smakują ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa lub karmelowa, cukier puder czy sos owocowy. Można posypać je prażonymi migdałami lub orzechami. Pierogi z nadzieniem z gruszek i serka mascarpone pysznie smakują następnego dnia po podgrzaniu na patelni lub w piekarniku. Stają wówczas przyjemnie chrupiące.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
farsz:- 1 gruszka (około 150 g)
- 100 g sera mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną i sól. Stopniowo wlewać wrzątek i mieszać łyżką do połączenia. Następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto na pierogi umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Obraną gruszkę pokroić w drobną kostkę, usuwając gniazda nasienne.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim kawałki gruszki, aż staną się miękkie, ale pozostaną całe. Pod koniec smażenia dodać miód. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Następnie dodać serek mascarpone, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto na pierogi rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła.
- Na każde kółko nałożyć porcję gruszkowego farszu i zlepić brzegi.
- W garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 3 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Po włożeniu do garnka delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na obiad ze śmietaną lub naturalnym jogurtem czy cukrem pudrem.