Pierogi z wiśniami: cienkie ciasto nie rwie się i chroni soczyste nadzienie
2024-07-01
łatwy
45 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pierogi z wiśniami to prawdziwa esencja lata. Delikatne, cienkie ciasto otula słodko-kwaśne nadzienie o wyrazistym smaku. Chcesz przygotować pierogi, które przewyższą te robione przez babcię? Skorzystaj z naszego przepisu na doskonałe ciasto, które można cienko rozwałkować bez obawy o pękanie i które świetnie zabezpiecza soczyste nadzienie owocowe!
Ważna porada
Do świeżych lub mrożonych wiśni należy dodać trochę skrobi. Może to być mąka ziemniaczana lub kasza manna. Skrobia wchłonie nadmiar soków wypływających z owoców pod wpływem ciepła. Dzięki temu pierogi nie rozerwą się od wewnętrznego nadcisnienia. Wszystkie soki zostaną w środku.
SKŁADNIKI
- Na nadzienie do pierogów z wiśniami:
- 800 g wiśni, wydrylowanych
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Na ciasto na pierogi z wiśniami:
- 5-6 szklanek mąki
- 3 białka jaja kurzego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka roztrzepać, nie ubijać. Wymieszać z wodą, mlekiem, solą.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść twarde ciasto.
- Przykryć ciasto serwetką lub miską. Pozostawić na 30-40 minut. Dać szansę naturze. Pod wpływem wilgoci z maki uwolni się gluten.
- Świeże wiśnie umyć, wydrylować. Posypać cukrem i krochmalem. Odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie zlać sok. Wiśnie delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części pozostawić pod przykryciem, niech nie wysychają. Jedną część rozwałkować na cienki placek. - Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki lub filiżanki. Na środek każdego wykrojonego krążka nałożyć około 1 łyżeczki nadzienia, złożyć na pół i zacisnąć brzegi pieroga. Następnie złożyć brzeg w falbankę, mocno zaszczypując.
- Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
- Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie (na 4 litry wody niepełna łyżka soli).
- Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyłowić jednego i sprawdzić, czy nie jest surowy na szwie. Gotowe pierogi wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.
- Polać stopionym masłem lub śmietaną. Podawać od razu.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?