Pierogi z wiśniami: cienkie ciasto nie rwie się i chroni soczyste nadzienie

Pierogi z wiśniami: cienkie ciasto nie rwie się i chroni soczyste nadzienie
Autor: Shutterstock.com Pierogi z wiśniami podane ze słodkim syropem wiśniowym
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pierogi z wiśniami to prawdziwa esencja lata. Delikatne, cienkie ciasto otula słodko-kwaśne nadzienie o wyrazistym smaku. Chcesz przygotować pierogi, które przewyższą te robione przez babcię? Skorzystaj z naszego przepisu na doskonałe ciasto, które można cienko rozwałkować bez obawy o pękanie i które świetnie zabezpiecza soczyste nadzienie owocowe!

Ważna porada

Do świeżych lub mrożonych wiśni należy dodać trochę skrobi. Może to być mąka ziemniaczana lub kasza manna. Skrobia wchłonie nadmiar soków wypływających z owoców pod wpływem ciepła. Dzięki temu pierogi nie rozerwą się od wewnętrznego nadcisnienia. Wszystkie soki zostaną w środku. 

SKŁADNIKI

  • Na nadzienie do pierogów z wiśniami:
  • 800 g wiśni, wydrylowanych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Na ciasto na pierogi z wiśniami:
  • 5-6 szklanek mąki
  • 3 białka jaja kurzego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka roztrzepać, nie ubijać. Wymieszać z wodą, mlekiem, solą.
  • Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść twarde ciasto.
  • Przykryć ciasto serwetką lub miską. Pozostawić na 30-40 minut. Dać szansę naturze. Pod wpływem wilgoci z maki uwolni się gluten. 
  • Świeże wiśnie umyć, wydrylować. Posypać cukrem i krochmalem. Odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie zlać sok. Wiśnie delikatnie wymieszać. 

    Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części pozostawić pod przykryciem, niech nie wysychają. Jedną część rozwałkować na cienki placek. 
  • Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki lub filiżanki. Na środek każdego wykrojonego krążka nałożyć około 1 łyżeczki nadzienia, złożyć na pół i zacisnąć brzegi pieroga. Następnie złożyć brzeg w falbankę, mocno zaszczypując. 
  • Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. 
  • Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie (na 4 litry wody niepełna łyżka soli).
  • Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyłowić jednego i sprawdzić, czy nie jest surowy na szwie. Gotowe pierogi wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.
  • Polać stopionym masłem lub śmietaną. Podawać od razu. 
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej