To najlepsze pierogi z wiśniami. Cienkie ciasto nie rwie się i chroni soczyste nadzienie

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pierogi z wiśniami to prawdziwa esencja lata. Delikatne, cienkie ciasto otula słodko-kwaśne nadzienie o wyrazistym smaku. Chcesz przygotować pierogi, które przewyższą te robione przez babcię? Skorzystaj z naszego przepisu na doskonałe ciasto, które można cienko rozwałkować bez obawy o pękanie i które świetnie zabezpiecza soczyste nadzienie z wiśni.
Jak zrobić pierogi z wiśniami?
Pierogi wypełnione smakowitym słodkim nadzieniem to danie popularne latem, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na pierogi nadziane wiśniami. Ich przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe są po prostu zachwycające.
Jak więc zrobić domowe pierogi z wiśniami? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i zawsze się udaje. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a danie uda się na medal.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 2. krok – przygotowanie nadzienia z wiśni do pierogów
- 3. krok – ugotowanie pierogów z wiśniami w wodzie
Jak przygotować wiśnie do pierogów?
W tym prostym przepisie pyszne pierogi po brzegi wypełnione są wyjątkowo dobrym nadzieniem ze świeżych wiśni. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, ale należy pamiętać, że jest gotowe po około 40 minutach. Jak więc zrobić pyszny wiśniowy farsz do pierogów? Umyte i wydrylowane wiśnie należy przełożyć do miski. Następnie zasypuje się je cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowanie wiśnie odstawia się na około 40 minut, aż puszczą sok, który należy odlać. Na koniec owoce należy wymieszać i nakładać porcje na rozwałkowane i pokrojone ciasto.
Pierogi z wiśniami - ważna porada
Do świeżych lub mrożonych wiśni należy dodać trochę skrobi. Może to być mąka ziemniaczana lub kasza manna. Skrobia wchłonie nadmiar soków wypływających z owoców pod wpływem ciepła. Dzięki temu pierogi nie rozerwą się od wewnętrznego ciśnienia. Wszystkie soki zostaną w środku, a pierogi zachwycą smakiem.
SKŁADNIKI
- ciasto na pierogi z wiśniami:
- 5-6 szklanek mąki
- 3 białka jaja kurzego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 800 g wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka roztrzepać, nie ubijać. Wymieszać z wodą, mlekiem, solą.
- Do ubitych białek stopniowo dodawać mąkę. Zagnieść twarde ciasto.
- Przykryć ciasto ściereczką lub miską. Pozostawić na 30-40 minut. Dać szansę naturze. Pod wpływem wilgoci z mąki uwolni się gluten.
- Świeże wiśnie umyć i wydrylować. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie zlać sok. Wiśnie delikatnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części pozostawić pod przykryciem, aby nie wysychły. Jedną część rozwałkować na cienki placek.
- Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki lub filiżanki. Na środek każdego wykrojonego krążka nałożyć około 1 łyżeczki nadzienia, złożyć na pół i zacisnąć brzegi pieroga. Następnie złożyć brzeg w falbankę, mocno zaciskając. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
- Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie (na 4 litry wody niepełna łyżka soli).
- Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyłowić jednego i sprawdzić, czy nie jest surowy na szwie. Gotowe pierogi wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.
- Polać stopionym masłem lub śmietaną. Podawać od razu.