Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi
2021-03-29
średni
120 min
4
Pierogi z jagodami to niezapomniany smak lata. Jagody idealnie nadają się jako dodatek do drożdżowych ciast, tart, czy babeczek. My proponujemy prosty przepis na pierogi z jagodami.
Nie przegapcie sezonu na jagody. Te leśne owoce mają wiele cennych witamin i są znakomitym dodatkiem do ciast oraz deserów. Czy jest ktoś kto nie lubi jagodzianek? Pierogi z jagodami to idealne danie na letni obiad, podwieczorek lub kolację. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale na pewno warto je przygotować, by rozkoszować się smakiem leśnych owoców. Pierogi z owocami są delikatne i bardzo smaczne. Uwielbiają je dzieci. Jeśli nie macie możliwości wybrania się do lasu na jagody, można owoce kupić na bazarze lub w warzywniaku.
Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem
Pierogi z jagodami
Razowe pierogi z jagodami
Pierogi z serem i jagodami
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki,
- ok. 350 ml ciepłej, przegotowanej wody
- Farsz:
- umyte i osuszone jagody
- Polewa do pierogów:
- jagody,
- śmietana,
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesypujemy mąkę na stolnicę i stopniowo dodajemy letnią, przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość miękkie i elastyczne.
- Z przygotowanego ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka np. szklanką.
- Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką umyte i osuszone wcześniej jagody.
- Dokładnie zlepiamy boki, by owoce podczas gotowania nie wypłynęły z pierogów.
- Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko posoloną wodę.
- Gotujemy do wypłynięcia.
- Delikatnie wyjmujemy pierogi z garnka i przekładamy na talerz.
- Do podania możemy zrobić polewę z jagód, śmietany i cukru.
- Pierogi z jagodami można podawać także tylko polane śmietaną i posypane cukrem. Smakują również polane roztopionym masłem z bułką tartą, choć to rzadszy sposób ich serwowania.