Pierogi z serem i jagodami - jak zrobić?
2021-03-26
średni
60 min
4
Pierogi z jagodami świetnie smakują nie tylko przygotowane ze świeżych owoców, ale również wtedy, gdy dodamy do nich twarożek. Sprawdź, jak przygotować pierogi z serem i jagodami. Podajemy dobry przepis.
Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem
Pierogi z jagodami
Razowe pierogi z jagodami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki jasnej mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- NADZIENIE:
- 250 g czarnych jagód
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 200 g trzykrotnie zmielonego białego sera
- jajko
- 100 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody z cukrem zmiksuj w blenderze, a następnie dokładne wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia. W ten sposób powstanie farsz do nadziania pierogów.
- Na stolnicę lub blat wysyp przesianą przez sito mąkę. W mące zrób dołek, do którego wlej jajo roztrzepane z cukrem i wodą.
- Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Na wysypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkuj cienko ciasto i zanurzoną w mące szklaną wycinaj z niego koła.
- Do środka każdego krążka nakładaj łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów zlepiaj, zanurzając palce w wodzie.
- Pierogi gotuj po 5-7 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i odławiaj łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
- Pierogi podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany lub jogurtu sojowego.