Pierogi z serem i jagodami - jak zrobić?

2021-03-26
M. K.
Pierogi z jagodami
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne pierogi z twarogiem i jagodami.
średni
60 min
4

Pierogi z jagodami świetnie smakują nie tylko przygotowane ze świeżych owoców, ale również wtedy, gdy dodamy do nich twarożek. Sprawdź, jak przygotować pierogi z serem i jagodami. Podajemy dobry przepis.

Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem

Pierogi z jagodami

Razowe pierogi z jagodami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki jasnej mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  •  
  • NADZIENIE:
  • 250 g czarnych jagód
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g trzykrotnie zmielonego białego sera
  • jajko
  • 100 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody z cukrem zmiksuj w blenderze, a następnie dokładne wymieszaj z pozostałymi składnikami nadzienia. W ten sposób powstanie farsz do nadziania pierogów.
  • Na stolnicę lub blat wysyp przesianą przez sito mąkę. W mące zrób dołek, do którego wlej jajo roztrzepane z cukrem i wodą.
  • Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Na wysypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkuj cienko ciasto i zanurzoną w mące szklaną wycinaj z niego koła.
  • Do środka każdego krążka nakładaj łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów zlepiaj, zanurzając palce w wodzie.
  • Pierogi gotuj po 5-7 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i odławiaj łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
  • Pierogi podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany lub jogurtu sojowego.
M. K.