Razowe pierogi z jagodami: przepis na zdrowszą wersję pierogów z jagodami
2021-03-29
średni
60 min
4
Pierogi można przygotować z wielu rodzajów mąki. Najzdrowsze powstają z mąki razowej. Podajemy dobry przepis na razowe pierogi z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.
Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem
Pierogi z jagodami
Pierogi z serem i jagodami
SKŁADNIKI
- 250-300 g mąki razowej (typ 2000)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 jajko,
- gorąca woda (tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
- jagody
- cukier
- śmietana do polania pierogów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody zasypujemy cukrem i odstawiamy.
- W wodzie rozrabiamy jajko i ze wszystkich pozostałych składników wyrabiamy ciasto.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość kilku milimetrów i za pomocą szklanki wycinamy w nim kółeczka.
- Na każde kółeczko nakładamy łyżkę jagód i zaciskamy brzegi.
- Pierogi wrzucamy na około 7 minut do gorącej wody i wyjmujemy kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.