Razowe pierogi z jagodami: przepis na zdrowszą wersję pierogów z jagodami

2021-03-29
M. K.
Razowe pierogi z jagodami: przepis na zdrowszą wersję pierogów
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne pierogi z jagodami.
średni
60 min
4

Pierogi można przygotować z wielu rodzajów mąki. Najzdrowsze powstają z mąki razowej. Podajemy dobry przepis na razowe pierogi z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.

Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem

Pierogi z jagodami

Pierogi z serem i jagodami

SKŁADNIKI

  • 250-300 g mąki razowej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 jajko,
  • gorąca woda (tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • jagody
  • cukier
  • śmietana do polania pierogów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody zasypujemy cukrem i odstawiamy.
  • W wodzie rozrabiamy jajko i ze wszystkich pozostałych składników wyrabiamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość kilku milimetrów i za pomocą szklanki wycinamy w nim kółeczka.
  • Na każde kółeczko nakładamy łyżkę jagód i zaciskamy brzegi.
  • Pierogi wrzucamy na około  7 minut do gorącej wody  i wyjmujemy kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Gotowe pierogi podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
M. K.