Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem: przepis

2021-03-29
M. K.
Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne pierogi z jagodami i cynamonem.
średni
30 min
4

Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne i gładkie. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, ciasto może być trochę grubsze i luźniejsze. Podajemy dobry przepis na pyszne drożdżowe pierogi z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.

Pierogi z jagodami

Razowe pierogi z jagodami

Pierogi z serem i jagodami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • cukier
  • sól
  •  
  • FARSZ:
  • 60 dag jagód
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce wymieszać z cukrem, dodać szczyptę cynamonu i odstawić na 10-15 minut. 
  • W tym czasie należy z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
  • Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki i nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi.
  • Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować ok. 2 min. od wypłynięcia.
  • Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.
M. K.