Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem: przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno być elastyczne i gładkie. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, ciasto może być trochę grubsze i luźniejsze. Podajemy dobry przepis na pyszne drożdżowe pierogi z jagodami. Sprawdź, jak je przygotować.
Pierogi z jagodami
Razowe pierogi z jagodami
Pierogi z serem i jagodami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka przegotowanej wody
- cukier
- sól
- FARSZ:
- 60 dag jagód
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce wymieszać z cukrem, dodać szczyptę cynamonu i odstawić na 10-15 minut.
- W tym czasie należy z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
- Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki i nadziewać je przygotowanym farszem, starannie sklejać brzegi.
- Wrzucać pierogi do wrzącej posolonej wody i gotować ok. 2 min. od wypłynięcia.
- Następnie obsmażyć na rumiano lub polać tłuszczem i zapiec w piekarniku.