Tak w Finlandii robi się pierogi z piekarnika. Ten przepis od razu mnie zachwycił

fińskie pierogi
Autor: Katty S/ Shutterstock Przepis na te oryginalne pierogi pochodzi z Finlandii. Wyglądają apetycznie i są pyszne.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jednak nie tylko w naszym kraju są tak popularne. Przepis na pierogi mają także Finowie. Karjalanpiirakat prezentują się zupełnie inaczej niż nasze, ale są równie pyszne. Fiński przepis nie jest trudny, więc można je zrobić w domu jeszcze dziś. Poznajcie prosty przepis kuchni fińskiej na znakomite pierogi z pieca Karjalanpiirakat.

Czym są Karjalanpiirakat?

Pod tą skomplikowaną nazwą kryje się fińska odpowiedź na nasze pierogi. To tradycyjne danie kuchni Finlandii, które składa się z ciasta żytniego wypełnionego ziemniaczanym nadzieniem. Wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem. Nie zlepia się ich jak naszych. Mają charakterystyczny owalny kształt z pofałdowanymi brzegami, tworzących łódeczkę. Nie gotuje się ich w wodzie, a piecze w piekarniku. Podaje się je na ciepło z dodatkiem roztopionego masła.

Karjalanpiirakat wywodzą się z Karelii. Jest to region podzielony między Finlandię i Rosję. Są ważnym elementem fińskiej kultury kulinarnej i podaje się je podczas rożnych uroczystości i świąt. Finowie uważają je są za symbol gościnności i tradycji.

Karjalanpiirakat są bardzo popularne w Finlandii i można je kupić w większości sklepów spożywczych i piekarni. Mnóstwo osób robi je samodzielnie w domu. Przepis na fińskie pierogi nadziane ziemniaczanym farszem jest znany także w innych krajach. Receptura właśnie dotarła do Polski. Znajdziecie ją poniżej.

Z czego zrobić fińskie pierogi?

Przepis na pyszne i oryginalne pierogi w kształcie łódeczki pochodzi z Finlandii. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w domu bez dalekiej podróży. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania Karjalanpiirakat, są dostępne w naszych sklepach.

Lista składników jest krótka i obejmuje tanie produkty. Została podzielona na trzy części, co znacznie ułatwia pracę. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe pierogi z ziemniakami po fińsku?

  • Składniki do ciasta – mąka żytnia, mleko, śmietana, sól
  • Składniki do farszu – ziemniaki, masło, śmietana, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dodatkowe składniki – masło, śmietana

Jak zrobić fińskie pierogi?

Przepis na pełne smaku pierogi fińskie z dodatkiem ziemniaków nie jest skomplikowany. To łatwy przepis na oryginalny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest dość łatwe i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Na ich zrobienie nie trzeba rezerwować sobie wielu godzin. W sumie czas przygotowania to około godziny, a resztę pracy wykona piekarnik. Karjalanpiirakat powinny spędzić w nim około 20 minut. W tym czasie ciasto stanie się chrupiące, a ziemniaczane nadzienie apetycznie się zarumieni.

Jak więc zrobić Karjalanpiirakat? Fiński przepis na pierogi-łódeczki jest łatwy, a efekt smakowy jest zaskakujący.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z gotowanych ziemniaków
  • 2. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 3. krok – podzielenie i rozwałkowanie ciasta
  • 4. krok – nałożenie nadzienia i uformowanie pierogów-łódeczek
  • 5. krok – upieczenie fińskich pierogów w piekarniku

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki żytniej
  • 180 g śmietany 18%
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

  • farsz:
  • 750 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać masło i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Do dużej miski przelać śmietanę i mleko. Wsypać sól i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę żytnią i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut. Uformować wałek i pokroić go na 20 części.
  • Każdą część rozwałkować i placek o średnicy około 12 cm. Nałożyć po 2 łyżki ziemniaczanego nadzienia. Brzegi zagiąć i zlepić, tak aby powstały łódeczki.
  • Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dodatkowo posmarować śmietaną.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ciasto stanie się chrupiące, a wierzch zacznie się lekko rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i posmarować roztopionym masłem.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako gorącą przekąskę.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...