Sos grzybowy: przepis na sos z suszonych grzybów
Dieta wegetariańska
Sos z suszonych grzybów - borowików czy podgrzybków - będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj nasz przepis na sos grzybowy! Sos grzybowy ze śmietaną jest aromatyczny i ma aksamitną konsystencję. Przyda się nie tylko od święta, ale i na co dzień, jeśli mamy zapasy suszonych grzybów. Wyśmienicie smakują z nim mięsa pieczone i wszelkie kotlety, a także kasze i makarony, w wersji wegetariańskiej.
Sos grzybowy z suszonych grzybów pasuje idealnie do pieczonych mięs, szczególnie wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny. Komponuje się też z drobiem o ciemnym mięsie - gęsią, perliczką czy dzikim ptactwem.
Sos grzybowy ze śmietaną jest też wyśmienitym dodatkiem do kotletów z ziemniaków, kotletów z kaszy, gotowanych ziemniaków, kaszy ugotowanej na sypko, grubszych rodzajów makaronu.
Można go podawać także do pieczonych lub smażonych ryb - szczególnie tych tłustych, o zdecydowanym smaku. Dobrze współgra z karpiem, tołpygą. Nie należy jednak serwować z sosem z suszonych grzybów ryb szlachetnych, o delikatnym mięsie - stłumi smak pstrąga, sandacza czy szczupaka.
Przepis na sos z suszonych grzybów
SKŁADNIKI
- 4 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski.
- Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Dodać mąkę, zrobić zasmażkę.
- Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, doprawić.
- Gotować na małym ogniu przez 10 min. Zestawić z kuchenki, dodać śmietanę, posypać natką.
- Sos nadaje się do każdego typu makaronu. Smakował będzie także z pieczonym mięsem.