Perliczka: dlaczego warto jeść perliczki?
Mięso perliczek rzadko pojawia się we współczesnej polskiej kuchni. Może się to jednak wkrótce zmienić dzięki jego niepospolitym zaletom i walorom zdrowotnym. Ponadto perliczki coraz częściej da się kupić w większych sklepach. Sprawdź, dlaczego warto jeść perliczki.

Spis treści
Perliczka to piękny ptak o charakterystycznym upierzeniu – czarnym w białe kropki. Perliczka głowę ma niemal łysą, z niebieskimi policzkami i czerwonym podgardlem. Szczyt głowy zdobi dodatkowo czerwony albo żółty wyrostek. Wszystko to sprawia, że perliczka wygląda bardzo egzotycznie – zresztą nieprzypadkowo, bo ptak ten udomowiony został na sawannach Afryki. Jednak to nie ze względu na swoją urodę perliczki były często hodowane w wiejskich gospodarstwach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu można je było spotkać powszechnie na wsiach; ceniono łatwość ich hodowli i niewielkie koszty utrzymania, ale przede wszystkim smaczne mięso i jaja.
Mięso perliczek: dlaczego jest cenione?
Te same zalety sprawiają, że mięso perliczek wraca do łask. Ciemne, aromatyczne, soczyste, przypomina smakiem mięso dzikiego ptactwa - dużo trudniej dostępnego i droższego. Dobrze przyrządzone, może być równie smaczne jak mięso bażanta, a nie wymaga pracochłonnego marynowania i kruszenia. Co równie ważne, mięso perliczek można uznać za szczególnie zdrowe. Ma mniej tłuszczu niż mięso kurze, nie mówiąc już o kaczym czy gęsim. Dzięki temu jest lekkostrawne i mniej kaloryczne. Równocześnie ma dużą zawartość białka.
Perliczki nie są na ogół hodowane na masową skale, jak np. kurczaki. Bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz i leków. Tak hodowane ptaki są jednak droższe niż kury z fermy. Na uwagę zasługują także perlicze jaja, nieco mniejsze od kurzych i trochę innego kształtu. Smak perliczych jaj jest intensywniejszy, podobnie jak barwa żółtek - bardziej nasycona. Perliczki znoszą mniej jaj niż kury, ale zdaniem koneserów ich smak wynagradza te niedostatki.