Wołowina: dlaczego warto jeść wołowinę?

2019-01-08 10:23

Wołowina nie cieszy się zbyt dobrą sławą. Ale czy to oznacza, że wołowiny nie powinno się jeść wcale? Nie! Wołowina to zdrowe mięso i zawarte w nim bogactwo składników odżywczych. Dlaczego warto jeść wołowinę? Zobacz także: Rodzaje mięsa wołowego - podział tuszy wołowej na elementy

Wołowina: dlaczego warto jeść wołowinę?
Autor: Shutterstock Wołowina to bardzo wartościowe mięso, które powinno się dość często jadać.

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Wołowina to mięso pochodzące od krowy. Na polskim stole króluje pod postacią pieczeni, zrazów czy gotowanej sztuki mięsa. Jej fanami są przede wszystkim mężczyźni, dlatego że jest to mięso czerwone, a przez to oceniane jako niezdrowe. Ale czy to tak do końca prawda? Niekoniecznie!

PolecamyRostbef, czyli pieczeń wolno pieczona po angielsku

Polecamy równieżTatar wołowy "Oko pirata" najlepszy przepis

Przede wszystkim wołowina to bogactwo kreatyny, która zwiększa objętość i masę mięśni, a także wydolność i sprawność fizyczną. Dlatego czerwone mięso jest niezbędnym elementem w diecie każdego sportowca. Ale wołowina polecana jest także kobietom podczas menstruacji, a to ze względu na wysoką zawartość żelaza, niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny, która dostarcza tlen do wszystkich komórek organizmu. 

Polecamy: Carpaccio z polędwicy wołowej

Polecamy takżePolędwica Wellington, przepis na polędwicę wołową w cieście

W wołowinie znajdziemy również L-karnitynę, duże ilości witaminę B6 - usprawniającej metabolizm czy witaminy B12, która m.in. chroni komórki nerwowe. Wymieniając zalety wołowiny, nie można nie wspomnieć o białku. To pochodzące z mięsa czerwonego jest wysoko przyswajalne, dzięki optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych. 

PolecamyTajemnica wołowego rosołu

Polecamy równieżWołowina duszona w winie

Zalecana dzienna dawna wołowiny to około 70 gram. Pamiętajmy, że rozsądne jedzenie wołowiny jest naprawdę zdrowe, jednak jedzenie jej bez umiaru i w dodatku źle przygotowanej (np. zbyt tłustej) może zwiększyć ryzyko nowotworu raka jelita grubego czy miażdżycy.