Carpaccio z polędwicy wołowej

Carpaccio z polędwicy wołowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Carpaccio z polędwicy wołowej to wykwintna przystawka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Carpaccio to bardzo elegancka i pięknie wyglądająca przystawka. Doskonałe danie na wykwintną kolację, do tego wytrawne, czerwone wino. Sprawdź, jak zrobić carpaccio z polędwicy wołowej. Oto nasz przepis. 

Składniki

  • polędwica wołowa

  • plasterki imbiru

  • rzodkiewki i papryczki pepperoni

  • parmezan

  • świeżo zmielony pieprz

  • listki kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, można też dodać sok z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem. My wybraliśmy jako dodatki: rzodkiewkę, imbir i papryczki pepperoni.

  • Mięso najlepiej lekko zamrozić, wtedy da się pokroić w bardzo cienkie plastry np. na maszynce do krojenia mięsa czy chleba. Układaj na talerzu, na wierzchu posyp solą i pieprzem, delikatnie polej oliwą z oliwek.

  • Dodatkowo pokrój w cienkie plasterki imbir, rzodkiewki i papryczki pepperoni. Całość posyp serem parmezanem i liśćmi kolendry.

Ocena: 5