Sos lubczykowy - przepis na aromatyczny sos, idealny do sałat i carpaccio
2021-09-30
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos lubczykowy możemy przygotować w dwóch wersjach - eleganckiej i klarownej lub w postaci zielonej emulsji. Jego przygotowanie trwa chwilę, jeśli użyjecie blendera. Można od razu przygotować go więcej, doskonale przechowuje się w lodówce.
SKŁADNIKI
- pęczek lubczyku
- pół szklanki oliwy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Lubczyk umyć, osuszyć w wirówce do sałaty, liście oskubać z łodyżek i wrzucić do blendera.
- Dodać sól i zblendować na gładką masę.
- Wymieszać z oliwą. Odstawić w zamkniętym słoiku na dobę do lodówki. Sos można przecedzić przez gazę, wtedy otrzymujemy oliwę lubczykową. Ja jednak wolę go bez filtrowania.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior