Sos lubczykowy - przepis na aromatyczny sos, idealny do sałat i carpaccio

Sos lubczykowy - przepis na aromatyczny sos, idealny do sałat i carpaccio
Autor: Shutterstock Sos lubczykowy warto przygotować i przechowywać w lodówce - doskonale pasuje do wielu sałat
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos lubczykowy  możemy przygotować w dwóch wersjach - eleganckiej i klarownej lub w postaci zielonej emulsji. Jego przygotowanie trwa chwilę, jeśli użyjecie blendera. Można od razu przygotować go więcej, doskonale przechowuje się w lodówce.

SKŁADNIKI

  • pęczek lubczyku
  • pół szklanki oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Lubczyk umyć, osuszyć w wirówce do sałaty, liście oskubać z łodyżek i wrzucić do blendera.
  • Dodać sól i zblendować na gładką masę.
  • Wymieszać z oliwą. Odstawić w zamkniętym słoiku  na dobę do lodówki. Sos można przecedzić przez gazę, wtedy otrzymujemy oliwę lubczykową. Ja jednak wolę go bez filtrowania.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej