Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Polędwica Wellington - na uroczysty obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Polędwica Wellington - na uroczysty obiad
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 75 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Polędwica Wellington to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Podaje się ją podczas uroczystych obiadów, w czasie świąt i w eleganckich restauracjach. Zobacz jak zrobić w domu polędwicę na sposób angielski.
Składniki
500 g polędwicy wołowej w warkoczu
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
200 g mrożonego ciasta francuskiego
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 żółtka
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Polędwicę oczyścić z błon, związać bawełnianą nicią, by miała regularny kształt, na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć po minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić, zdjąć nici. Posmarować musztardą z każdej strony.
Plastry szynki ułożyć na folii spożywczej, na plastrach położyć obsmażoną polędwicę i ściśle zawinąć. Schłodzić w lodówce.
Ciasto francuskie rozwałkować na cienki plaster i posmarować żółtkami. Schłodzoną polędwicę z szynką zawinąć w ciasto i znów włożyć do lodówki.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować masłem, piec w 190oC przez 15 min. tak, aby polędwica była średnio wysmażona. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.