Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowana polędwica wołowa to nie lada przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Polędwica wołowa ugotowana w rękawie jest soczysta i delikatna. Podczas gotowania przesiąka aromatem przypraw i warzyw korzeniowych. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej

  • 1 seler

  • 6 małych marchewek

  • 2 cebule

  • 3 łyżki masła

  • kawałek świeżego korzenia chrzanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem i związać nicią kuchenną.

  • Warzywa obrać, selera pokroić w plastry, cebule w ćwiartki, marchewki przekroić wzdłuż.

  • Mięso i warzywa włożyć do rękawa do pieczenia, posolić i popieprzyć.

  • Rękaw szczelnie zawiązać, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut na średnim ogniu.

  • Mięso podawać pokrojone w plasterki i posypane tartym chrzanem z dodatkiem ugotowanych warzyw.

tip dnia

Jeśli ne masz świeżego chrzanu, mięso możesz podać z tartym chrzanem ze słoika.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2