Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna wołowina duszona po kozacku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wołowina duszona po kozacku to danie, które doceni każdy smakosz. W ustach mięso dosłownie się rozpływa, a każdy kęs dostarcza niezapomnianej przyjemności. Ślinisz się już? Oto  przepis na soczyste mięso wołowe rozpływające się w ustach. Czas gotowania zajmie nieco ponad 1,5 godziny. Ale uwierz mi, ta potrawa jest tego warta!

Składniki

  • 1 kg wołowiny na gulasz, z udźca, rostbefu lub pręgi

  • 2 cebule

  • 7-9 ząbków czosnku

  • 200 ml czerwonego wina lub rosołu wołowego lub wody

  • 150 g masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

  • 1 listek laurowy

  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na paseczki lub w kostkę.

  • Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Masło pokroić w kostkę.

  • W żeliwnym lub innym garnku z grubym dnem, ułożyć kawałki mięsa. Oprószyć cukrem i solą, dodać ziarna pieprzu. 

  • Na mięsie ułożyć pokrojoną cebulę. Wlać wino i ocet.

  • Na wierzchu, na cebuli, ułożyć kawałki masła. Przykryć pokrywką i postawić na ogniu.

  • W trakcie duszenia nie podnosić pokrywki, skupić się na dźwiękach dochodzących z garnka. Najlepiej wybrać żeliwny garnek z ciężką pokrywką. 

  • Najpierw na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimalnego i dusić przez 1,5 godziny, maksymalnie 2 godziny. Nie zdejmować pokrywki, aby nie tracić pary zgromadzonej w środku naczynia. 

  • Po godzinie duszenia zdjąć pokrywkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listek laurowy, wymieszać, ponownie przykryć pokrywką i dusić dalej.

  • Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).