Pieczeń wołowa: przepis na rostbef wolno pieczony po angielsku

Pieczeń wołowa: przepis na rostbef wolno pieczony po angielsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń wołowa doskonale smakuje na ciepło z sosem pieczeniowym, jak i na zimno z musztardą i ogórkami kiszonymi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczeń wołowa  to istna kulinarna rozpusta. Specjalistami pieczonego rostbefu  są Brytyjczycy. Ich słynne sunday roast to pieczona wołowina tradycyjnie podawana na niedzielny obiad. Szczególnym poważaniem cieszy się roast beef (rostbef) serwowany z sosem gravy, Yorkshire pudding, pieczonymi warzywami oraz angielską musztardą. Tajemnica doskonałej pieczeni tkwi w braku pośpiechu. Jeśli chcesz się delektować doskonałym smakiem wołowiny, zarezerwują czas i do dzieła! 

Składniki

  • 1,5-2 kg mięsa wołowego: rostbef, antrykot, rozbratel, łopatka lub zrazowa górna

  • olej

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć i osuszyć. Natłuścić olejem i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  • Rozgrzać piekarnik do 240°C.

  • Na silnie rozgrzanej patelni z grubym dnem zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć go do brytfanny, którą umieścić w nagrzanym piekarniku.

  • Piec rostbef przez 20 minut w temperaturze 240°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec, licząc po pół godziny na każdy kilogram dla pieczeni krwistej, 40 minut dla średnio krwistej, 50 minut dla średnio wypieczonej i 60 minut na każdy kilogram dla dobrze wypieczonej.

  • Wyjąć pieczeń z piekarnika, przenieść ją na deskę do krojenia i okryć folią aluminiową. Pieczeń powinna odpoczywać w ciepłym miejscu przez 30 minut. Pozwoli to skurczonym pod wpływem piecowego gorąca mięśniom odzyskać pierwotną postać i wchłonąć wszystkie soki. Spokojnie, pieczeń nie wystygnie. 

  • Tak przygotowaną pieczeń należy kroić dopiero na stole, podawać z chrzanem, pieczonymi ziemniakami i dobrym piwem.

Ocena: 2,6