Biorę pierś kurczaka, kolorowe warzywa i przyprawy. Te szybkie szaszłyki są pyszne, soczyste i bardzo łatwe

szybkie szaszłyki z kurczaka i warzyw
Autor: Shutterstock Pyszne z piekarnika, idealne na grilla. Znakomite szaszłyki z kurczaka i kolorowych warzyw zrobisz w 15 minut.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szaszłyki, czyli mięso i warzywa nadziane na patyczki, to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolorową przekąskę. Przyrządzone według tego przepisu są pyszne i soczyste, a do tego robi się je szybko i można je piec w piekarniku lub na grillu. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na szybkie szaszłyki, które oczarują smakiem już po pierwszym kęsie.

Jaka jest szybka marynata do szaszłyków?

Szybkie szaszłyki przygotowane według tego łatwego i sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i aromatu. Pierś kurczaka, która jest głównym składnikiem tego dania, jest miękka i soczysta. Jej smak podkreśla błyskawiczna marynata przyrządzona na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem miodu, musztardy, czosnku i przypraw, takich jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka oraz zioła prowansalskie. Wystarczy pokrojone mięso zalać tą mieszanką i odstawić na czas krojenia warzyw. Ta szybka marynata nadaje przyjemnego smaku i aromatu, a szaszłyki smakują przepysznie.

Jak zrobić szybkie szaszłyki?

Przepis na znakomite szybkie szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw jest nie tylko błyskawiczny. To bardzo łatwa receptura, która przypadnie do gustu początkującym, zabieganym i leniwym. Z tym prostym przepisem szaszłyki zawsze się udają i smakują obłędnie. Można podać do nich kolorową sałatę z sosem winegret i sos, który idealnie podkreśli ich smak. Sprawdzi się sos czosnkowy, tysiąca wysp czy jogurtowy z ziołami.

Jak więc zrobić błyskawiczne szaszłyki, które oczarują aromatem i smakiem? Wybierzcie ten prosty przepis, a danie wyjdzie i oczaruje każdego, kto go spróbuje. Szybkie szaszłyki prezentują się wyjątkowo apetycznie. Są pyszne i soczyste.

  • 1. krok – przygotowanie szybkiej marynaty do szaszłyków
  • 2. krok – pokrojenie kurczaka i zalanie go marynatą
  • 3. krok – pokrojenie warzyw
  • 4. krok – nadzianie na patyczki kurczaka i warzyw
  • 5. krok – upieczenie szaszłyków

Ile się pieką szaszłyki w piekarniku?

Jedną z wielu zalet przepisu na szybkie szaszłyki jest sposób pieczenia. Można je upiec w piekarniku lub na grillu. Dzięki temu z przepisu można korzystać przez cały rok. Jeżeli zdecydujecie się upiec szaszłyki na grillu, należy ułożyć je na tackach i piec około 15 minut na średnim ogniu. Warto pamiętać, aby obracać je co jakiś czas. Natomiast błyskawiczne szaszłyki z piekarnika można ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na specjalnym stojaku. Wstawia się je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze około 25 minut. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę. Bez względu na to, który sposób pieczenia wybierzecie, szybkie szaszłyki z kurczaka i warzyw będą smakować zawsze.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

  • marynata do mięsa:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 /2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą i miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
  • Mięso przełożyć do miski i zalać marynatą. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Papryki pokroić w kostkę o boku około 2 cm, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić na ósemki.
  • Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kurczaka, paprykę i cebulę. Układać na blasze lub tacce.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut. Tackę postawić na rozgrzanym grillu i piec około 15 minut, obracając szaszłyki co pewien czas.
  • Podawać na obiad z kolorową sałatką i ulubionym sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej