Do mięs, warzyw czy kanapek. Libański sos czosnkowy to opcja idealna

Do mięs, warzyw czy kanapek. Libański sos czosnkowy to opcja idealna
Autor: Shutterstock.com Do mięs, warzyw czy kanapek. Libański sos czosnkowy to opcja idealna
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos czosnkowy to bez wątpienia jeden z faworytów na całym świecie. Jako dodatek do chipsów, pizzy czy mięsa sprawdzi się idealnie. Ten libański sos czosnkowy jest nie tylko aromatyczny, ale również kremowy. A jego przygotowanie jest bardzo proste.

Sos czosnkowy z Bliskiego Wschodu. Zaskoczy swoją kremowością

Libański sos czosnkowy, czy też toum, to prawdziwa tradycja kuchni Bliskiego Wschodu. Ten kremowy sos wyglądem może przypominać majonez, jednak w jego składzie nie znajdziemy jajek. Mimo to wychodzi idealnie gęsty i niezwykle aromatyczny.

Swój smak zawdzięcza surowemu czosnku, natomiast za konsystencję odpowiedzialny olej z sokiem z cytryny i czosnkiem. Kuczem w przygotowaniu tego sosu jest powolne, stopniowe dodawanie oleju, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania tu żadnych zagęstników.

Używaj, do czego chcesz. Sos można również modyfikować

Ten sos jest niezwykle uniwersalny. Świetnie sprawdzi się zarówno z grillowanymi czy pieczonymi mięsami, jak i do warzyw. Można go używać również jako zamiennika majonezu czy jako dip do chipsów, czy chlebka pita.

Choć nie jest to tradycyjny sposób, do naszego sosu można również dodać durowe białko jajka, które ustabilizuje nasz sos. Jeśli jednak pamiętamy o powolnym laniu oleju, nie będzie to potrzebne. Jeśli natomiast chcemy, by nasz sos miał delikatniejszy smak, wystarczy sparzyć ząbki czosnku we wrzątku przez około 10-15 sekund.

SKŁADNIKI

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 3 łyżki cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek dokładnie obieramy.
  • Wkładamy do blendera i dodajemy sól.
  • Blendujemy, aż czosnek będzie bardzo drobno posiekany.
  • Cały czas blendując, dodajemy powoli olej.
  • Kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  • Następnie na przemian dodajemy olej i dok z cytryny.
  • Jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy zimnej wody.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej