Hit na grill, czyli tureckie szaszłyki. Tajemnicą ich supersmaku jest aromatyczna marynata

tureckie szaszłyki
Autor: Shutterstock Karkówkę i kaszankę z grilla zamień na tureckie szaszłyki. Są tak dobre dzięki jogurtowej marynacie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kuchnia turecka zdobywa coraz więcej fanów w naszym kraju. Jedną z potraw, która właśnie podbija polskie podniebienia, są pyszne i aromatyczne tureckie szaszłyki z kurczaka. Sekretem ich smaku jest marynata do mięsa, dzięki której danie smakuje tak dobrze. Zobaczcie, jak w Turcji robi się wyśmienite szaszłyki z piersi kurczaka i poznajcie oryginalny przepis.

Z czego zrobić tureckie szaszłyki?

Do przyrządzenia znakomitych tureckich szaszłyków wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc ten przysmak z rodem z Turcji można serwować na okrągło. To smaczne i sycące danie na pewno szybko się nie znudzi.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne składniki, a druga to produkty niezbędne do przygotowania marynaty. To właśnie ona sprawia, że mięso jest tak dobre, miękkie i soczyste. Co jest więc potrzebne, aby zrobić oryginalne tureckie szaszłyki?

  • główne składniki – pierś kurczaka, czerwona papryka, zielona papryka
  • składniki do marynaty – jogurt naturalny, oliwa z oliwek, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy

Jak zrobić tureckie szaszłyki?

Przepis na pyszne i soczyste szaszłyki pochodzi z kuchni tureckiej i właśnie staje się hitem. Nic dziwnego, ponieważ przygotowanie piersi kurczaka i warzyw nadzianych na patyczki nie jest trudne. Warto pamiętać, że mięso powinno spędzić w marynacie dwie godziny, więc przygotowanie należy rozpocząć wcześniej. Zaletą przepisu na tureckie szaszłyki jest to, że danie można upiec na grillu lub w piekarniku.

Jak więc przygotować pyszne i soczyste szaszłyki po turecku? Z tym oryginalnym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Na pewno się udadzą i staną się gwiazdą każdej imprezy.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do piersi kurczaka
  • 2. krok – zamarynowanie kurczaka
  • 3. krok – nadzianie mięsa i warzyw na patyczki
  • 4. krok – upieczenie tureckich szaszłyków na grillu lub w piekarniku

Z czym podawać tureckie szaszłyki?

Pełne smaku i aromatu szaszłyki przyrządzone według tureckiego przepisu to propozycja na imprezę z grillem w roli głównej. Dzięki temu, że można je upiec także w piekarniku, sprawdzą się na obiad. Szaszłyki tureckie są pyszne, ale warto podać do nich różne dodatki. Idealnie komponują się z chlebkiem pita czy sałatką kisir. Smak szaszłyków podkręci sos czosnkowy, a jako napój można podać tradycyjny turecki ayran.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka

  • marynata:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać jogurt naturalny, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać.
  • Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  • Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kurczaka i pokrojone na mniejsze kawałki papryki.
  • Piec na grillu około 20 minut, co jakiś czas przekładając je na drugą stronę. Można także upiec je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
  • Podawać na obiad z ulubionym sosem, chlebkiem pita i chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej