Hit na grill, czyli tureckie szaszłyki. Tajemnicą ich supersmaku jest aromatyczna marynata

Dieta bezglutenowa
Kuchnia turecka zdobywa coraz więcej fanów w naszym kraju. Jedną z potraw, która właśnie podbija polskie podniebienia, są pyszne i aromatyczne tureckie szaszłyki z kurczaka. Sekretem ich smaku jest marynata do mięsa, dzięki której danie smakuje tak dobrze. Zobaczcie, jak w Turcji robi się wyśmienite szaszłyki z piersi kurczaka i poznajcie oryginalny przepis.
Z czego zrobić tureckie szaszłyki?
Do przyrządzenia znakomitych tureckich szaszłyków wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Są dostępne przez cały rok, więc ten przysmak z rodem z Turcji można serwować na okrągło. To smaczne i sycące danie na pewno szybko się nie znudzi.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne składniki, a druga to produkty niezbędne do przygotowania marynaty. To właśnie ona sprawia, że mięso jest tak dobre, miękkie i soczyste. Co jest więc potrzebne, aby zrobić oryginalne tureckie szaszłyki?
- główne składniki – pierś kurczaka, czerwona papryka, zielona papryka
- składniki do marynaty – jogurt naturalny, oliwa z oliwek, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy
Jak zrobić tureckie szaszłyki?
Przepis na pyszne i soczyste szaszłyki pochodzi z kuchni tureckiej i właśnie staje się hitem. Nic dziwnego, ponieważ przygotowanie piersi kurczaka i warzyw nadzianych na patyczki nie jest trudne. Warto pamiętać, że mięso powinno spędzić w marynacie dwie godziny, więc przygotowanie należy rozpocząć wcześniej. Zaletą przepisu na tureckie szaszłyki jest to, że danie można upiec na grillu lub w piekarniku.
Jak więc przygotować pyszne i soczyste szaszłyki po turecku? Z tym oryginalnym przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie. Na pewno się udadzą i staną się gwiazdą każdej imprezy.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do piersi kurczaka
- 2. krok – zamarynowanie kurczaka
- 3. krok – nadzianie mięsa i warzyw na patyczki
- 4. krok – upieczenie tureckich szaszłyków na grillu lub w piekarniku
Z czym podawać tureckie szaszłyki?
Pełne smaku i aromatu szaszłyki przyrządzone według tureckiego przepisu to propozycja na imprezę z grillem w roli głównej. Dzięki temu, że można je upiec także w piekarniku, sprawdzą się na obiad. Szaszłyki tureckie są pyszne, ale warto podać do nich różne dodatki. Idealnie komponują się z chlebkiem pita czy sałatką kisir. Smak szaszłyków podkręci sos czosnkowy, a jako napój można podać tradycyjny turecki ayran.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
marynata:- 180 g jogurtu naturalnego
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać jogurt naturalny, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać.
- Kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kurczaka i pokrojone na mniejsze kawałki papryki.
- Piec na grillu około 20 minut, co jakiś czas przekładając je na drugą stronę. Można także upiec je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
- Podawać na obiad z ulubionym sosem, chlebkiem pita i chrupiącą surówką.