Kisir - orzeźwiająca turecka sałatka. Tak pyszna, że będziecie chcieli ją jeść codziennie
2023-06-02
łatwy
30 min
6
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kisir salatasi to przepyszna turecka sałatka, która jest sycąca a zarazem lekka, pełna witamin i dobrze zgranych smaków. Neutralny w smaku drobny bulgur jest idealnym tłem zarówno dla ziół i warzyw, jak i dla przypraw o konkretnym smaku. Całość smakuje świetnie zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, po pobycie w lodówce.
SKŁADNIKI
- 450 g drobnej kaszy bulgur (köftelik)
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml gorącej wody
- 1 starta średniej wielkości cebula
- 1 łyżeczka suszonej papryki (pul biber)
- ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- 1 łyżka koncentratu z papryki
- 7-8 sztuk drobno pokrojonej dymki
- ½ pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki
- ½ pęczka drobno pokrojonego koperku
- 3 drobno pokrojone średniej wielkości pomidory
- 4-5 drobno pokrojone cienkie zielone papryki (lub 1 duża papryka)
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok z 1-2 cytryn
- 50 ml ekstraktu z granatu
- opcjonalnie 1 sałata rzymska – podzielona na liście i umyta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsypać kaszę i sól do naczynia, następnie zalać 600 ml gorącej wody, zamieszać i przykryć. Odczekać 15 minut.
- Gdy kasza wchłonie wodę, dodać startą cebulę, suszoną paprykę, kumin i koncentrat z papryki. Starannie wymieszać i delikatnie ugnieść, by smaki dobrze się przeniknęły.
- Dodać drobno posiekane: dymkę, natkę pietruszki, koperek, pomidory i paprykę. Następnie dolać oliwę z oliwek, ekstrakt z owocu granatu oraz sok z cytryny i wymieszać.
- Podawać na umytych liściach sałaty rzymskiej lub ugotowanych liściach kapusty.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Przepis został przygotowany i wypróbowany w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, dzięki uprzejmości Biura Radcy ds. Kultury i Informacji Ambasady Turcji