Kisir - orzeźwiająca turecka sałatka. Tak pyszna, że będziecie chcieli ją jeść codziennie

Kisir - orzeźwiająca turecka sałatka. Tak pyszna, że będziecie chcieli ją jeść codziennie
Autor: Shutterstock Sałatka kisir może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do innych potraw. Idealnie sprawdzi się na grillowym przyjęciu.
łatwy
30 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kisir salatasi to przepyszna turecka sałatka, która jest sycąca a zarazem lekka, pełna witamin i dobrze zgranych smaków. Neutralny w smaku drobny bulgur jest idealnym tłem zarówno dla ziół i warzyw, jak i dla przypraw o konkretnym smaku. Całość smakuje świetnie zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, po pobycie w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 450 g drobnej kaszy bulgur (köftelik)
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 starta średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka suszonej papryki (pul biber)
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka koncentratu z papryki
  • 7-8 sztuk drobno pokrojonej dymki
  • ½ pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • ½ pęczka drobno pokrojonego koperku
  • 3 drobno pokrojone średniej wielkości pomidory
  • 4-5 drobno pokrojone cienkie zielone papryki (lub 1 duża papryka)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1-2 cytryn
  • 50 ml ekstraktu z granatu
  • opcjonalnie 1 sałata rzymska – podzielona na liście i umyta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsypać kaszę i sól do naczynia, następnie zalać 600 ml gorącej wody, zamieszać i przykryć. Odczekać 15 minut.
  • Gdy kasza wchłonie wodę, dodać startą cebulę, suszoną paprykę, kumin i koncentrat z papryki. Starannie wymieszać i delikatnie ugnieść, by smaki dobrze się przeniknęły.
  • Dodać drobno posiekane: dymkę, natkę pietruszki, koperek, pomidory i paprykę. Następnie dolać oliwę z oliwek, ekstrakt z owocu granatu oraz sok z cytryny i wymieszać.
  • Podawać na umytych liściach sałaty rzymskiej lub ugotowanych liściach kapusty.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Przepis został przygotowany i wypróbowany w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, dzięki uprzejmości Biura Radcy ds. Kultury i Informacji Ambasady Turcji

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej