Idealnie orzeźwiająca sałatka na lato. Borówki, brzoskwinie i feta to perfekcyjne połączenie

Idealnie orzeźwiająca sałatka na lato. Borówki, brzoskwinie i feta to perfekcyjne połączenie
Autor: Shutterstock.com Idealnie orzeźwiająca sałatka na lato. Borówki, brzoskwinie i feta to perfekcyjne połączenie
łatwy
10 min
3

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z borówkami, brzoskwiniami i serem feta to prawdziwy letni hit. Jest prosta do przygotowania, a smakuje niesamowicie. Ta lekka, orzeźwiająca sałatka perfekcyjnie sprawdzi się na cieplejsze dni. Można ją jeść samą lub serwować jako dodatek do mięsa.

Letnia sałatka, która idealnie orzeźwi. Wystarczy kilka składników

Pyszna sałatka z brzoskwinią, borówkami i fetą to idealny posiłek na ciepłe dni. To niecodzienne połączenie idealnie ze sobą współgra, tworząc pyszne, lekkie i orzeźwiające danie, które sprawdzi się naprawdę doskonale, kiedy za oknem przygrzewa słońce.

Smaki są tu idealnie kontrastujące. Słodkie i soczyste brzoskwinie, idealnie komponują się z kwaskowatością borówek i słonym smakiem fety. Nie da się również zapomnieć o sałacie i orzechach, które idealnie dopełniają owoce i fetę dzięki swojej chrupkości.

Pyszna sałatka w zaledwie 10 minut. Można ją prosto modyfikować

Tę sałatkę przygotujemy w zaledwie 10 minut i jest to z pewnością jeden z najprostszych przepisów, jakie można znaleźć. Wystarczy pokroić i pomieszać. Ta sałatka idealnie nada się na przystawkę, lunch, kolację czy jako dodatek do pieczonych, czy grillowanych mięs.

Jeśli chcemy by nasza sałatka była bardziej sycąca możemy bez problemu dodać do niej awokado czy kurczaka z grilla. Świetnie sprawdzi się również dodatek świeżej bazylii. Jeśli natomiast interesuje nas wegańska wersja, możemy zamienić miód na syrop klonowy a fetę na jej wegańską alternatywę.

SKŁADNIKI

  • 2 garście mieszanki sałat 
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1/2 szklanki świeżych borówek amerykańskich
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny i miód. 
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Do miski wsypujemy mieszankę sałat.
  • Z brzoskwini usuwamy pestkę i kroimy ją w plasterki.
  • Układamy ją na sałacie razem z borówkami.
  • Dodajemy pokruszona fetę, posiekaną miętę, orzechy oraz pestki dyni.
  • Całość polewamy sosem.
  • Mieszamy naszą sałatkę.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej