Sałatka z kalafiorem, ogórkiem i jajkiem – prosta, a robi furorę!

Sałatka z kalafiorem, ogórkiem i jajkiem – prosta, a robi furorę!
Autor: Shutterstock Sałatka z kalafiorem, ogórkiem i jajkiem ma niewiele kalorii, a dużo błonnika i witamin, a także niezrównany smak!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kalafiorem, ogórkiem i jajkiem to coś więcej niż zwykłe połączenie warzyw – to eksplozja świeżości i chrupkości! Surowy kalafior dodaje jej lekkości i charakteru, a ogórek (może być świeży lub małosolny) wnosi przyjemne orzeźwienie. Z dodatkiem jajek i odrobiną ulubionego sosu tworzy pełnowartościowy, sycący posiłek, który świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i lekką kolację. Koniecznie podaj ją z pełnoziarnistym pieczywem – smakuje obłędnie!

 Zalety sałatek z kalafiora

Sałatki z kalafiora, zarówno surowego, jak i gotowanego, to doskonały sposób na lekkie, pożywne i niezwykle uniwersalne dania. Kalafior w wersji surowej zaskakuje chrupkością i świeżym, delikatnie orzechowym smakiem. Świetnie komponuje się z warzywami o wyraźnym aromacie, takimi jak ogórek, rzodkiewka, cebula czy papryka, a w połączeniu z lekkim dressingiem tworzy orzeźwiającą i niskokaloryczną przekąskę – idealną na lato.

Z kolei gotowany kalafior zyskuje kremową, łagodną strukturę, dzięki której idealnie chłonie smaki sosów, przypraw i dodatków. W sałatkach podkreśla delikatność składników takich jak jajka, ziemniaki, sery czy majonez. Gotowany kalafior jest lekkostrawny, bogaty w błonnik i witaminę C, a przy tym sycący. Bez względu na to, czy sięgasz po wersję chrupiącą, czy bardziej aksamitną – sałatki z kalafiora to zawsze strzał w dziesiątkę.

SKŁADNIKI

  • 1 mały kalafior
  • 1  ogórek szklarniowy z cienką skórką ewentualnie 2-3 ogórki małosolne
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior umyć. Podzielić na różyczki. Łodygi pokroić drobno. Lub zetrzeć na tarce.
  • Ogórki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki.
  • Gotowane jajka pokroić w kostkę. 
  • Natkę pietruszki posiekać drobno. 
  • Ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą soli. Wymieszać z majonezem i jogurtem.  Do sosu dodać cukier i sok z cytryny, dobrze razem rozetrzeć. 
  • Warzywa wymieszać razem, zalać sosem i ponownie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej