Sałatka z bobu w 9 odsłonach. Sprawdź przepisy na najlepsze sałatki z bobu
Sałatka z bobu to idealne danie na letnie upalne dni. Dostarczy roślinnego białka, błonnika, wartościowych składników mineralnych. Odpowiednio dobrane dodatki mogą ją zmienić w iście królewskie danie.
Bób to król wczesnego lata. Jeśli tak jak i ja, nie możecie się oprzeć urokowi zielonych ziarenek i w sezonie na bób moglibyście jeść go na okrągło, zapewne brakuje wam pomysłów na inne potrawy niż tradycyjny bób gotowany. Nie zapominajcie, że bób to doskonały składnik sycących, ale też lekkich sałatek - idealnych na lunch albo obiad w upalny dzień. Bób do sałatki można ugotować i obrać dzień wcześniej, a potem wystarczy kilka składników i parę chwil i pyszne danie gotowe.
Bób na surowo? Ależ tak
Bób, w przeciwieństwie do fasolki szparagowej, można jeść na surowo. Choć większość z nas woli bób ugotowany, to podczas procesu gotowania traci sporo wartości odżywczych - jest to aż 40%.
Surowy bób nadaje się na przekąskę między posiłkami. Można też dodawać go do sałatek albo zblendować na warzywną pastę do pieczywa. Jest też idealnym składnikiem zdrowych koktajli i smoothie. Do spożycia na surowo warto jednak wybierać bardzo młode, jędrne nasiona bobu.