Znakomita sałatka ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szpinak, suszone pomidory i feta tworzą znakomite połączenie. Przede wszystkim świetnie smakują, ale też tworzą piękne kolorystycznie danie - w kolorach włoskiej flagi.
Świeży, młody szpiank nie wymaga obróbki termicznej - można go jeść na surowo, w surówkach i sałatkach. Liście szpinaku są delikatne, mają neutralny smak, dlatego doskonale komponują się z innymi składnikami o bardziej zdecydowanych smakach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- kilka orzechów włoskich
- Sos:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu dokładnie połączyć.
- Listki szpinaku opłukać, osuszyć i ułożyć w salaterce.
- Pomidory osączyć z zalewy i pokroić, fetę pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Pomidory i fetę wyłożyć na szpinak, sałatkę polać sosem i udekorować orzechami.