Zapiekanka inna niż wszystkie. Intensywne mięsne nadzienie pod chlebową pierzynką

Zapiekanka inna niż wszystkie. Intensywne mięsne nadzienie pod chlebową pierzynką
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka inna niż wszystkie. Intensywne mięsne nadzienie pod chlebową pierzynką
łatwy
15 min
4

Prosty, szybki i przepyszny sposób na niedrogi obiad. Jest idealny w szczególności kiedy nie mamy za dużo czasu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i upiec. Ta zapiekanka to wspaniały pomysł na każdy dzień tygodnia.

Zapiekanka inna niż wszystkie. Wystarczy kilka składników

Ta zapiekanka zasmakuje prostotą przygotowania i intensywnością smaku. Różni się jednak mocno od innych. Przede wszystkim dlatego, że nie dodajemy tu makaronów, ziemniaków czy ryżu. Zamiast tego występuje tu ona w akompaniamencie chlebka kukurydzianego.

Ta zapiekanka ma intensywny smak i aromat i jest warta każdej chwili swojego przygotowania. To prosty obiad, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. To idealny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny w całkowicie inny niż zazwyczaj sposób.

Zapiekankę zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebek kukurydziany. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie potrzebne składniki. Następnie ciasto odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy nasze mięsne nadzienie. Jego przygotowani nie jest trudne. Wystarczy w odpowiednie kolejności dodać składniki, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Intensywne w smaku mięsne nadzienie idealnie komponuje się z delikatnym chlebkiem kukurydzianym. To para, która jest dosłownie idealna i z pewnością zasmakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 ml sosu barbecue
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mleka.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy zaczyn i mleko.
  • Dodajemy sól oraz jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Odstawiamy do około 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Na rozgrzaną patelnie dodajemy wołowinę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, kukurydzę, paprykę i pomidory.
  • Smażymy, aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy sos barbecue.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
  • Wcześniej przygotowane ciasto przekładamy na wierzch mięsa.
  • Pieczemy około 25 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej