Zapiekanka inna niż wszystkie. Intensywne mięsne nadzienie pod chlebową pierzynką

Prosty, szybki i przepyszny sposób na niedrogi obiad. Jest idealny w szczególności kiedy nie mamy za dużo czasu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i upiec. Ta zapiekanka to wspaniały pomysł na każdy dzień tygodnia.
Zapiekanka inna niż wszystkie. Wystarczy kilka składników
Ta zapiekanka zasmakuje prostotą przygotowania i intensywnością smaku. Różni się jednak mocno od innych. Przede wszystkim dlatego, że nie dodajemy tu makaronów, ziemniaków czy ryżu. Zamiast tego występuje tu ona w akompaniamencie chlebka kukurydzianego.
Ta zapiekanka ma intensywny smak i aromat i jest warta każdej chwili swojego przygotowania. To prosty obiad, który sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. To idealny sposób na wykorzystanie mielonej wołowiny w całkowicie inny niż zazwyczaj sposób.
Zapiekankę zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebek kukurydziany. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie potrzebne składniki. Następnie ciasto odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy nasze mięsne nadzienie. Jego przygotowani nie jest trudne. Wystarczy w odpowiednie kolejności dodać składniki, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Intensywne w smaku mięsne nadzienie idealnie komponuje się z delikatnym chlebkiem kukurydzianym. To para, która jest dosłownie idealna i z pewnością zasmakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 150 ml sosu barbecue
- 1 puszka pomidorów
- 300 g mąki kukurydzianej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mleka.
- Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy zaczyn i mleko.
- Dodajemy sól oraz jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Odstawiamy do około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Na rozgrzaną patelnie dodajemy wołowinę.
- Dodajemy posiekaną cebulę, kukurydzę, paprykę i pomidory.
- Smażymy, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy sos barbecue.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
- Wcześniej przygotowane ciasto przekładamy na wierzch mięsa.
- Pieczemy około 25 minut.