Chlebek kukurydziany na słodko, to idealny pomysł nie tylko na śniadanie. Gotowy w 30 minut

Chlebek kukurydziany na słodko, to idealny pomysł nie tylko na śniadanie. Gotowy w 30 minut
Autor: Shutterstock.com Chlebek kukurydziany na słodko, to idealny pomysł nie tylko na śniadanie. Gotowy w 30 minut
łatwy
5 min
12

Dieta wegetariańska

Słodziutki chleb kukurydziany to idealny pomysł na ciekawe śniadanie. Dodatek maślanki i miodu sprawia, że ten posiłek jest nie tylko sycący, ale również przepyszny. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować zachwycający chlebek o chrupiących brzegach i wilgotnym środku.

Chlebek kukurydziany w 30 minut. Idealny sposób na śniadanie

Chleb kukurydziany na słodko to idealny sposób na ciekawe śniadanie czy drugie śniadanie. Ten rodzaj pieczywa cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych, szczególnie w okresie święta Dziękczynienia, gdzie jest jedną z potraw, które tradycyjnie muszą znaleźć się na stole.

Przygotowanie tego przepisu jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętu. Wystarczy dosłownie kilka minut, by przygotować ciasto, które następnie trafi do piekarnika. Tak naprawdę, już w 30 minut możemy mieć gotowy chlebek kukurydziany na słodko, który zachwyci wszystkich domowników.

Jak przygotować chlebek kukurydziany? Kilka praktycznych porad

Co ciekawe, jeśli nie uda się nam zjeść całej blachy, możemy wykorzystać czerstwy chlebek kukurydziany do zrobienia pysznych grzanek do zup czy sałatek. Wystarczy pokroić go w mniejszą kostkę i podpiec chwilę w piekarniku.

Ten przepis pozwoli nam się rozkoszować wręcz uzależniających chlebem z chrupiącymi brzegami i miękkim, lekko wilgotnym środkiem. Wychodzi lekko słodki dzięki cukrowi i miodowi, ale najlepiej będzie smakował dodatkowo posmarowany masłem i polany miodem.

SKŁADNIKI

  • 115 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki miody
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, proszek i sól dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy maślankę, miód i jajka, a całość dokładnie miksujemy.
  • Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej