Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bardzo smaczna wersja kurczaka przygotowanego na słodko. Delikatna pierś zamarynowana w słodko-słonym sosie jest soczysta i aromatyczna. Znakomicie komponuje się z białym lub jaśminowym ryżem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- Zalewa:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód rozpuścić w sosie sojowym, dodać dwie łyżki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso pokroić w poprzek na paski i włożyć do zalewy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie smażyć mięso na oleju, aż będzie miękkie i rumiane, a nadmiar płynu odparuje.
- Pod koniec smażenia dodać mleko i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
- Można posypać odrobiną białego sezamu, podawać z ryżem.