Piersi z kurczaka w sosie sojowo-miodowym. Prosty przepis z zaskakującym twistem

Dieta bezglutenowa
Oto bardzo smaczna wersja kurczaka przygotowanego na słodko. Delikatna pierś zamarynowana w słodko-słonym sosie jest soczysta i aromatyczna. Znakomicie komponuje się z białym lub jaśminowym ryżem. To idealne danie na obiad dla całej rodziny na co dzień i od święta. Poznajcie prosty przepis na kurczaka w sosie sojowym z miodową nutą.
Czy sos sojowy jest dobry do kurczaka?
Ten przepis na kurczaka w sosie sojowo-miodowym to klasyka gatunku. Danie wzbogacone jest akcentem, który podnosi go na wyższy poziom. Sekretem jego smaku jest sos sojowy. Połączenie tego składnika ze słodkim miodem i aromatycznym czosnkiem tworzy obłędnie smaczną marynatę, która wnika w mięso, czyniąc je soczystym i pełnym smaku. Sos sojowy jest więc idealnym składnikiem do marynat do kurczaka.
Istotnym dodatkiem jest także mleko, które sprawia, że danie staje się wyjątkowo smaczne. Nadaje sosowi aksamitną konsystencję i delikatnie łagodzi intensywność smaków.
Jak zrobić kurczaka w sosie sojowo-miodowym?
Przepis na kurczaka w sosie sojowo-miodowym to propozycja na smaczny i uniwersalny obiad. Idealnie komponuje się z ryżem, kaszą, makaronem ryżowym, z warzywami gotowanymi na parze lub grillowanymi. Jego przygotowanie jest łatwe, ale mięso powinno leżakować w marynacie z sosu sojowego i miodu przez dwie godziny. Dzięki temu nabiera pysznego smaku i aromatu.
- 1. krok – przygotowanie marynaty z sosu sojowego i miodu
- 2. krok – zamarynowanie piersi kurczaka
- 3. krok – usmażenie kurczaka w sosie sojowo-miodowym na patelni
Czym wzbogacić kurczaka w sosie sojowo-miodowym?
Pełen smaku i aromatu kurczak w sosie sojowym z dodatkiem słodkiego miodu to danie, które można modyfikować. Dzięki dodatkowi inny składników smak potrawy można podkręcić nadając jej ostrego, bardziej słodkiego lub cytrusowego smaku. Aby danie było pikantne, do marynaty można dodać odrobinę startego imbiru i płatki chili. Słodki smak można uzyskać, dodając łyżkę cukru trzcinowego. Orzeźwiającą nutę zapewni sok z cytryny lub limonki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- Zalewa:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos sojowy przelać do miski i wymieszać z modem. Wlać wodę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Piersi kurczaka pokroić w poprzek na cieńsze kotlety i włożyć do zalewy. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż mięso stanie się miękkie i rumiane, a nadmiar płynu odparuje.
- Pod koniec smażenia wlać mleko i podgrzewać jeszcze chwilę.
- Podawać na obiad pospane posiekanym szczypiorem w towarzystwie ryżu.