Do tacosów, kanapek czy sałatki? Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano

Do tacosów, kanapek czy sałatki? Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano
Autor: Shutterstock.com Do tacosów, kanapek czy sałatki? Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sprawdzi się do tacosów, nachosów i całej masy innych dań. Ta szarpana wieprzowina z pomarańczą i oregano wychodzi pełna smaku i niesamowicie soczysta. To danie, którego warto spróbować, a przygotowanie jest niezwykle proste.

Mięso, które można użyć do wielu dań. Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano

Szarpana wieprzowina to przepis, który świetnie sprawdzi się do najróżniejszych dań. Możemy jej użyć do sałatki, ciekawych kanapek, tacosów i wielu, wielu innych. Sama w sobie nie jest trudna do przygotowania, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to danie nie należy do najszybszych.

Głównie dlatego, że wieprzowina musi się piec około 4-6 godzin w niewielkiej temperaturze. Całe to czekanie jest jednak tego warte. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i pełne smaku. To naprawdę uniwersalny sposób na pyszne danie.

To danie możemy przygotować również w wolnowarze. Wówczas jednak czas gotowania wydłuży się nawet do 10 godzin. Wszystko zależy od grubości kawałka mięsa. Musimy co jakiś czas sprawdzać, czy mięso będzie już gotowe.

Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano to naprawdę wspaniały sposób na ciekawy posiłek. Pasuje do najróżniejszych dań i można ją ciekawie modyfikować. Jeśli chcemy możemy ją również zamrozić, by mieć ją gotową na każdą okazję.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • sok i skórka z 2 pomarańczy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dnie głębokiej brytfanny układamy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Łopatkę oczyszczamy i układamy na wierzch cebuli.
  • Mięso polewamy sokiem z pomarańczy i posypujemy startą skórką.
  • Dodajemy pozostałe składniki.
  • Dolewamy tyle wody, by przykryć dno brytfanny.
  • Brytfannę zakrywamy dokładnie folią aluminiową.
  • Pieczemy w 160 stopniach około 5 godzin, uzupełniając wodę jeśli będzie trzeba.
  • Wyciągamy liście laurowe i za pomocą dwóch widelców rozdrabniamy mięso.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej