Do tacosów, kanapek czy sałatki? Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sprawdzi się do tacosów, nachosów i całej masy innych dań. Ta szarpana wieprzowina z pomarańczą i oregano wychodzi pełna smaku i niesamowicie soczysta. To danie, którego warto spróbować, a przygotowanie jest niezwykle proste.
Mięso, które można użyć do wielu dań. Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano
Szarpana wieprzowina to przepis, który świetnie sprawdzi się do najróżniejszych dań. Możemy jej użyć do sałatki, ciekawych kanapek, tacosów i wielu, wielu innych. Sama w sobie nie jest trudna do przygotowania, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to danie nie należy do najszybszych.
Głównie dlatego, że wieprzowina musi się piec około 4-6 godzin w niewielkiej temperaturze. Całe to czekanie jest jednak tego warte. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i pełne smaku. To naprawdę uniwersalny sposób na pyszne danie.
To danie możemy przygotować również w wolnowarze. Wówczas jednak czas gotowania wydłuży się nawet do 10 godzin. Wszystko zależy od grubości kawałka mięsa. Musimy co jakiś czas sprawdzać, czy mięso będzie już gotowe.
Szarpana wieprzowina z pomarańczami i oregano to naprawdę wspaniały sposób na ciekawy posiłek. Pasuje do najróżniejszych dań i można ją ciekawie modyfikować. Jeśli chcemy możemy ją również zamrozić, by mieć ją gotową na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 1 kg łopatki wieprzowej
- sok i skórka z 2 pomarańczy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dnie głębokiej brytfanny układamy pokrojoną w piórka cebulę.
- Łopatkę oczyszczamy i układamy na wierzch cebuli.
- Mięso polewamy sokiem z pomarańczy i posypujemy startą skórką.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Dolewamy tyle wody, by przykryć dno brytfanny.
- Brytfannę zakrywamy dokładnie folią aluminiową.
- Pieczemy w 160 stopniach około 5 godzin, uzupełniając wodę jeśli będzie trzeba.
- Wyciągamy liście laurowe i za pomocą dwóch widelców rozdrabniamy mięso.