Jak gotować w wolnowarze: podstawowe zasady i przepisy
Podpowiadamy jak gotować w wolnowarze i jak dostosowywać zwykłe przepisy do gotowania w slow cookerze.
Spis treści
- Do czego służy wolnowar?
- Zasady gotowania w wolnowarze
- Galeria: Te proste przepisy zawojowały Tik-Toka
- Przykładowe przepisy na dania z wolnowara
- Galeria: Kuchenne katastrofy!
Do czego służy wolnowar?
Wolnowar to urządzenie służące do powolnego gotowania w niskiej temperaturze. W wolnowarze gotuje się dania w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza (ok. 80 st.). Efekt takiej obróbki termicznej jest trochę podobny do gotowania sous-vide, co ważniejsze - możemy go osiągnąć w warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy jednogarnkowe: duszone, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Ryby przygotowane w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi. Rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy również warto gotować w wolnowarze.
Zasady gotowania w wolnowarze
- Podczas gotowania w wolnowarze płyn nie wyparowuje, więc kiedy adaptujesz przepisy, które nie były opracowane na to urządzenie, zredukuj ilość dodawanego płynu o jedną trzecią.
- Z tego samego powodu (braku utraty cieczy) sosy nie gęstnieją podczas gotowania w wolnowarze, dlatego dobrze jest mięso przed włożeniem do naczynia obtoczyć delikatnie w mące np. ziemniaczanej, albo przed końcem gotowania rozbełtać łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody lub śmietany i zagęścić sos. Można też pod koniec gotowania nastawić temperaturę w urządzeniu na najwyższą i zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu odparować.
- Nie zdejmuj pokrywy zbyt często, aby zapobiec utracie ciepła.
- Przed rozpoczęciem gotowania wewnętrzne naczynie musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli w naczyniu wolnowara danie było przechowywane w lodówce, trzeba zaczekać, aby się ogrzało się ono przed włączeniem urządzenia.
- Slow cookery znacznie się różnią między sobą, należy więc dokładnie przeczytać instrukcję obsługi producenta, zwłaszcza jeśli chodzi o wytyczne co do temperatury i czasu gotowania.
- Ryż i makaron zawsze gotuj w najkrótszym możliwym czasie i w najwyższej temperaturze. Ryż przed gotowaniem w wolnowarze powinien być dobrze wypłukany ze skrobi. Najlepiej jednak dodać ryż i makaron pod koniec gotowania potrawy.
Galeria: Te proste przepisy zawojowały Tik-Toka
Przykładowe przepisy na dania z wolnowara
A oto kilka podstawowych przepisów na dania z wolnowara, gdy poznasz główną zasadę, łatwiej ci będzie dostosować inne przepisy.
Francuska zupa cebulowa z wolnowaru
Bigos z wolnowara: jak zrobić?
Wolnowar: przepis na żeberka BBC
Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru
Tajskie curry wołowe z wolnowara
Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]
Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara