Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru

2021-03-29
Materiały prasowe Crock-Pot
Dorsz ze szparagami: przepis z wolnowaru
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Dorsz ze szparagami z wolnowaru
łatwy
15 min
4

Dorsz ze szparagami z wolnowaru (zwanego inaczej slow cookerem) zaskoczy nas wyjątkową jędrnością i niepowtarzalnym aromatem, który zawdzięcza dodatkowi wina i szafranu. Takiego dorsza  warto zaserwować nie tylko w sezonie na szparagi, ale też na przykład podczas kolacji wigilijnej. Szparagi  bywają nawet w środku zimy...

Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza
  • 10 szparagów obranych i pokrojonych w 2 cm słupki
  • czosnek 2 ząbki pokrojony w kostkę
  • szalotka 2 szt. pokrojone w kostkę
  • natka pietruszki 2 łyżki siekana
  • bulion warzywny 200 ml
  • tarty parmezan 2 łyżki
  • białe wino 50 ml
  • szafran szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem.
  • Całość przełóż do wolnowara, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2 h.
  • Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natką pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10 min.
  • Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.
Materiały prasowe Crock-Pot