Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Groch z kapustą i rybą kojarzy się wigilijnie. W okresie przedświątecznym można tę nieskomplikowaną potrawę zrobić w wolnowarze z wyprzedzeniem. Przy slowcookerze nie trzeba stać, pichci się samo - takie są zalety tego urządzenia. Składników jest sporo, bo i groch i kapusta kiszona i ryby, ale przy samej potrawie praktycznie nie ma roboty.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Kapusta z grzybami, Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI
- pół kilo grochu łupanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szara reneta
- 3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- 600 g filetów z ryby
- 600 g kapusty kiszonej
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach i mielony (mam taką mieszankę z suszonym czosnkiem), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe obrać i wrzucić do wolnowaru.
- Cebulę i czosnek posiekać i również dodać do wolnowaru.
- Wsypać groch i przyprawy (bez koncentratu pomidorowego).
- Zalać wodą do 3/4 wysokości wolnowaru i gotować ok. 5 na slow aż groch zmięknie.
- Wyjąć warzywa korzeniowe.
- Dołożyć się rybę w kawałkach, rozdrobnioną kapustę, pokrojone jabłko bez skórki, koncentrat i majeranek.
- Ewentualnie dopraw do smaku i nastaw na kolejne 3 godziny, aż się przegryzie i będzie smaczne.
- Zapas potrawy można zamrozić.