Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]

2021-03-29
Dorota Berezowska
Wigilijny groch z kapustą i rybą [przepis na wolnowar]
Autor: Shutterstock Najpierw w wolnowarze gotujemy sam groch, bo w kapuście kiszonej nie zmięknie. Następnie dodajemy kapustę i inne składniki.
łatwy
30 min
4

Groch z kapustą i rybą kojarzy się wigilijnie. W okresie przedświątecznym można tę nieskomplikowaną potrawę zrobić w wolnowarze z wyprzedzeniem. Przy slowcookerze nie trzeba stać, pichci się samo - takie są zalety tego urządzenia. Składników jest sporo, bo i groch i kapusta kiszona i ryby, ale przy samej potrawie praktycznie nie ma roboty.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Kapusta z grzybami, Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.

SKŁADNIKI

  • pół kilo grochu łupanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szara reneta
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 600 g filetów z ryby
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach i mielony (mam taką mieszankę z suszonym czosnkiem), majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa korzeniowe obrać i wrzucić do wolnowaru.
  • Cebulę i czosnek posiekać i również dodać do wolnowaru.
  • Wsypać groch i przyprawy (bez koncentratu pomidorowego).
  • Zalać wodą do 3/4 wysokości wolnowaru i gotować ok. 5 na slow aż groch zmięknie.
  • Wyjąć warzywa korzeniowe.
  • Dołożyć się rybę w kawałkach, rozdrobnioną kapustę, pokrojone jabłko bez skórki, koncentrat i majeranek.
  • Ewentualnie dopraw do smaku i nastaw na kolejne 3 godziny, aż się przegryzie i będzie smaczne.
  • Zapas potrawy można zamrozić.
Dorota Berezowska