Wolnowar: tajskie curry wołowe
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wolnowar to urządzenie, którego pierwotna, amerykańska idea była taka, że przed wyjściem do pracy nastawiamy obiad, wracamy i mamy gotowe ciepłe jedzenie. Dziś moda na wolnowary wróciła wraz z trendem na slow life i slow-cooking. Dziś ważniejsze może niż wygoda są walory odżywcze i smakowe potraw z wolnowara, dlatego proponujemy przepis na aromatyczne tajskie curry wołowe z wolnowara.
Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Jeśli sos jest zbyt płynny - pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej (wymieszaj).
Zobacz: Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?
SKŁADNIKI
- NA URZĄDZENIE 6,5 l
- masło 60 g
- wołowina pokrojona w kostkę 1 kg
- pokrojona cebula 2
- zmiażdżone ząbki czosnku 4
- masło orzechowe 6 łyżek
- mleko kokosowe 800 g
- ziemniaki obrane i pokrojone na ćwiartki 700 g
- curry w proszku 4 łyżki
- tajski sos rybny 4 łyżki
- cukier lekko brązowy 4 łyżki
- bulion wołowy 1 l
- świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Stop masło w garnku z włączoną funkcją rumienienia/smażenia i dodaj mięso, czosnek oraz cebulę,
a następnie zarumień wszystko. (Jeśli twój wolnowar nie ma funkcji smażenia, zrób to na zwykłej patelni). - Dodaj cebulę i czosnek i smaż dopóki warzywa będą miękkie.
- Dodaj wszystkie składniki curry wraz z przyprawami do naczynia wolnowara, pozostałe składniki i wymieszaj.
- Przełącz na ustawienie powolnego gotowania. Gotuj pod przykryciem 6-7 godz.
- Przed podaniem posyp świeżą posiekaną kolendrą.