Wolnowar: tajskie curry wołowe

2021-03-29
Wolnowar: tajskie curry wołowe
Autor: Shutterstock Tajskie curry wołowe z wolnowara
łatwy
25 min
4

Wolnowar to urządzenie, którego pierwotna, amerykańska idea była taka, że przed wyjściem do pracy nastawiamy obiad, wracamy i mamy gotowe ciepłe jedzenie. Dziś moda na wolnowary wróciła wraz z trendem na slow life i slow-cooking. Dziś ważniejsze może niż wygoda są walory odżywcze i smakowe potraw z wolnowara, dlatego proponujemy przepis na aromatyczne tajskie curry wołowe  z wolnowara.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Jeśli sos jest zbyt płynny - pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej (wymieszaj).

Zobacz: Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?

SKŁADNIKI

  • NA URZĄDZENIE 6,5 l
  • masło 60 g
  • wołowina pokrojona w kostkę 1 kg
  • pokrojona cebula 2
  • zmiażdżone ząbki czosnku 4
  • masło orzechowe 6 łyżek
  • mleko kokosowe 800 g
  • ziemniaki obrane i pokrojone na ćwiartki 700 g
  • curry w proszku 4 łyżki
  • tajski sos rybny 4 łyżki
  • cukier lekko brązowy 4 łyżki
  • bulion wołowy 1 l
  • świeża kolendra do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Stop masło w garnku z włączoną funkcją rumienienia/smażenia i dodaj mięso, czosnek oraz cebulę,
    a następnie zarumień wszystko. (Jeśli twój wolnowar nie ma funkcji smażenia, zrób to na zwykłej patelni).
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż dopóki warzywa będą miękkie.
  • Dodaj wszystkie składniki curry wraz z przyprawami do naczynia wolnowara, pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Przełącz na ustawienie powolnego gotowania. Gotuj pod przykryciem 6-7 godz.
  • Przed podaniem posyp świeżą posiekaną kolendrą.
Redakcja
więcej