Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?

2024-04-17 10:47

Kuchnia tajska pełna jest wpływów kulinarnych z Chin, Indii, Kambodży i Birmy. Swoją różnorodność zawdzięcza zamiłowaniu Tajów do jedzenia. Kuchnia z tego regionu jest pełna wyrafinowanie połączonych smaków: słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i ostrych. Poznaj najbardziej charakterystyczne dania kuchni tajskiej.

Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?
Autor: pixabay.com Czym zachwyca kuchnia tajska?

Spis treści

  1. Kuchnia w 5 smakach
  2. Kuchnia tajska - północna, wschodnia i południowa
  3. Kuchnia tajska - owoce i warzywa dostępne przez cały rok
  4. Kuchnia tajska - jeść dla Tajów znaczy jeść ryż

Kuchnia w 5 smakach

Kuchnia tajska łączy ze sobą curry, mango, ananasy, chili, smoczy owoc, limonkę, w niebanalny sposób nadając daniom wyrafinowany posmak: kwaśny, słodki, słony, gorzki lub ostry. Każdy zakątek tego kraju ma coś innego do zaoferowania.

Kuchnia tajska - północna, wschodnia i południowa

Północ Tajlandii proponuje łagodne potrawy na bazie wieprzowiny i kapusty. Z kolei na wchodzie mieszkańcy Europy mogą przeżyć niemały szok: wśród serwowanych dań są smażone mrówki, koniki i szarańcze. Można spróbować też żab w pikantnym sosie. Wszystkie potrawy są mocno doprawiane chili. Natomiast na południu większość dań opiera się na tłustym mleczku kokosowym. Olej z tego owocu wykorzystywany jest do smażenia i nadaje potrawom specyficzny smak. Zjemy tutaj owoce morza – kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice.

Kuchnia tajska - owoce i warzywa dostępne przez cały rok

Całoroczna wegetacja owoców i warzyw zapewnia im ciągłą świeżość. Są one podawane na surowo, gotowane, smażone albo duszone w sosie. Służą jako odrębny posiłek lub uzupełniają go. Liczy się nie tylko wartość odżywcza owoców i warzyw – mają one podkreślać smak lub łagodzić pikantność potraw. Na tajskich talerzach znajdziemy: morwy, wodne mimozy, wodny szpinak, lilie wodne, pędy bambusa i okrę. W zestawieniu tym nie brakuje owoców morza i ryb - wybór ich jest niemniej egzotyczny, oprócz wymienionych wyżej są to: mątwy, barakudy, rekiny i tuńczyki.

Kuchnia tajska - jeść dla Tajów znaczy jeść ryż

Nieodzownym składnikiem tajskiej kuchni jest ryż. Jest on odpowiednikiem chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej, dlatego pojawia się przy każdej tamtejszej potrawie. Ciekawostką jest, iż w tajskim języku czasownik „jeść” oznacza dosłownie „jeść ryż” co najlepiej świadczy o roli tego produktu. Prym wiedzie ryż jaśminowy o białym kolorze i kwiatowym zapachu. Popularne są również: złoty ryż okrągły oraz ryż ciemny. W kuchni tajskiej ważny jest też makaron – ryżowy, sojowy, a także pszenny. Zarówno ryż, jak i makaron najczęściej podaje się smażone.