Warzywa duszone w wolnowarze

2021-03-29
Materiały prasowe Crock-Pot
Warzywa duszone w wolnowarze
Autor: Shutterstock Długie duszenie w niskiej temperaturze nie tylko nie szkodzi warzywom, ale wydobywa z nich cały aromat i smak.
łatwy
20 min
4

Warzywa duszone w wolnowarze i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z parmezanu to pomysł na wegetariański, lekki obiad. Takie warzywa świetnie się nadają jako dodatek do dań mięsnych. Przepis opracowany przez Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 papryki
  • 10 pieczarek
  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 100 ml oliwy
  • garść bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól do smaku
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną drobno cebulę i czosnek przesmaż na oliwie – całą zawartość przerzuć do wolnowara.
  • Pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę i przełóż do urządzenia. Ustaw czas 6 h w  trybie LOW .
  • Po upływie tego czasu dodaj posiekaną bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec posyp całość tartym parmezanem i zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni.
Materiały prasowe Crock-Pot