Warzywa duszone w wolnowarze
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Warzywa duszone w wolnowarze i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z parmezanu to pomysł na wegetariański, lekki obiad. Takie warzywa świetnie się nadają jako dodatek do dań mięsnych. Przepis opracowany przez Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.
Zobacz, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
SKŁADNIKI
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 2 papryki
- 10 pieczarek
- 1 kg pomidorów bez skórki
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 100 ml oliwy
- garść bazylii
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól do smaku
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną drobno cebulę i czosnek przesmaż na oliwie – całą zawartość przerzuć do wolnowara.
- Pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę i przełóż do urządzenia. Ustaw czas 6 h w trybie LOW .
- Po upływie tego czasu dodaj posiekaną bazylię, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec posyp całość tartym parmezanem i zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni.