Bigos z wolnowara: jak zrobić?

2021-03-29
Materiały prasowe Crock-Pot
Bigos z wolnowara: jak zrobić?
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Bigos przyrządzony w wolnowarze
łatwy
40 min
4

Bigos z wolnowara: jak zrobić? Bardzo prosto. Składniki są podobne, jak w przypadku naszego tradycyjnego świątecznego bigosu (różne gatunki mięs i kiełbas, kapusta biała i kiszona, grzyby, wino) ale efekt nieziemski. Jeśli więc jesteście posiadaczami slow-cookera, to ten przepis jest dla was.

Czytaj także o sztuce wolnego gotowania: 5  powodów by gotować w wolnowarze

Bigos jest najlepszy, gdy się "przegryzie", więc należy go zrobić na kilka dni przed świętami. Gdy zostanie po świętach, z powodzeniem można go zamrozić.

SKŁADNIKI

  • 25 g suszonych grzybów prawdziwki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g kapusty świeżej
  • olej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy różne rodzaje
  • 25 g suszonych śliwek w plasterkach
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego
  • 100 ml półwytrawnego czerwonego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby namocz w 200 ml wrzącej wody. Nie wylewaj wody po namoczeniu grzybów.
  • Rozgrzej średniej wielkości patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Podsmaż cebulę na złoty kolor, wrzuć do naczynia wolnowaru.
  • Kontynuuj nagrzewanie patelni, dodając odrobinę oleju, podsmaż boczek, kiełbasę i wieprzowinę w partiach do zrumienienia. Dodaj je do naczynia.
  • Pokrój świeżą kapustę na wąskie paski i włóż do naczynia. Dodaj kapustę kiszoną. Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz i ziele angielskie. Wymieszaj odsączone grzyby i śliwki.
  • W wodzie po namoczeniu grzybów wymieszaj przecier pomidorowy, wino i grzyby oraz śliwki. Dodaj do wolnowaru. Przykryj pokrywką i gotuj przez 7-8 godzin na poziomie LOW lub przez 5-6 godzin na poziomie HIGH.
Materiały prasowe Crock-Pot