Bigos z wolnowara: jak zrobić?
2022-12-22
łatwy
40 min
4
Bigos z wolnowara: jak zrobić? Bardzo prosto. Składniki są podobne, jak w przypadku naszego tradycyjnego świątecznego bigosu (różne gatunki mięs i kiełbas, kapusta biała i kiszona, grzyby, wino) ale efekt nieziemski. Jeśli więc jesteście posiadaczami slow-cookera, to ten przepis jest dla was.
Bigos jest najlepszy, gdy się "przegryzie", więc należy go zrobić na kilka dni przed świętami. Gdy zostanie po świętach, z powodzeniem można go zamrozić.
Czytaj także o sztuce wolnego gotowania: 5 powodów, by gotować w wolnowarze
SKŁADNIKI
- 25 g suszonych grzybów prawdziwki
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g kapusty świeżej
- olej
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy różne rodzaje
- 25 g suszonych śliwek w plasterkach
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 250 g pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego
- 100 ml półwytrawnego czerwonego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby namocz w 200 ml wrzącej wody. Nie wylewaj wody po namoczeniu grzybów.
- Rozgrzej średniej wielkości patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Podsmaż cebulę na złoty kolor, wrzuć do naczynia wolnowaru.
- Kontynuuj nagrzewanie patelni, dodając odrobinę oleju, podsmaż boczek, kiełbasę i wieprzowinę w partiach do zrumienienia. Dodaj je do naczynia.
- Pokrój świeżą kapustę na wąskie paski i włóż do naczynia. Dodaj kapustę kiszoną. Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz i ziele angielskie. Wymieszaj odsączone grzyby i śliwki.
- W wodzie po namoczeniu grzybów wymieszaj przecier pomidorowy, wino i grzyby oraz śliwki. Dodaj do wolnowaru. Przykryj pokrywką i gotuj przez 7-8 godzin na poziomie LOW lub przez 5-6 godzin na poziomie HIGH.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl