Ciasto czekoladowe na parze z wolnowara
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na ciasto czekoladowe gotowane na parze z wolnowara jest ciekawą propozycją. Rośnie w formie w urządzeniu, dlatego z wierzchu przykrywamy ją folią i przywiązujemy sznurkiem, żeby ciasto nie przerosło formy.
Zobacz, dlaczego warto gotować i piec w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
SKŁADNIKI
- 50 g kakao
- 6 łyżek wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g mąki samorosnącej
- 150 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyłóż formę w której będziesz piec ciasto papierem do pieczenia.
- Rozmieszaj kakao 6 łyżeczkami gorącej wody, utrzyj, żęby nie było grudek.
- W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia i cukier.
- Ubij jajka z olejem, a następnie dodaj do polewy czekoladowej i dobrze wymieszaj.
- Przelej do formy i przykryj z wierzchu folią. Przywiąż folię sznurkiem, żeby rosnące ciasto nie wyszło z formy podczas pieczenia.
- Umieść formę w urządzeniu i napełnij do połowy gorącą wodą.
Gotuj na ustawieniu szybkiego duszenia przez 1:45 godz.