Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood

2021-03-29
Materiały prasowe Crock-Pot
Zupa grzybowa z wolnowaru
Autor: Materiały prasowe Crock-Pot Zupa grzybowa z kaszą gryczaną przyrządzona w wolnowarze
łatwy
35 min
4

Zupa grzybowa z wolnowaru to pyszne danie, które dzięki szczególnemu przygotowaniu posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż posiłek przyrządzony w tradycyjny sposób. W okresie świątecznym watro pokusić się o zrobienie tradycyjnej zupy grzybowej w ten wyjątkowy sposób.

Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

 Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa,

Tradycyjna zupa rybna

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe

Wigilijna zupa grzybowa,

Zupa grzybowa po staropolsku

Zupa grzybowa z łazankami

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 200 g grzybów suszonych
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 5 ziarenek
  • 25 ml oleju
  • 25 ml oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem.  Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).
  • Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.
  • Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5 h w urządzeniu.
  • Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.
Materiały prasowe Crock-Pot