Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Zupa grzybowa z wolnowaru to pyszne danie, które dzięki szczególnemu przygotowaniu posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż posiłek przyrządzony w tradycyjny sposób. W okresie świątecznym watro pokusić się o zrobienie tradycyjnej zupy grzybowej w ten wyjątkowy sposób.
Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe
SKŁADNIKI
- 2 cebule
 - 200 g grzybów suszonych
 - 2 marchewki
 - 2 gałązki tymianku
 - 2 liście laurowe
 - 4 kuleczki ziela angielskiego
 - 3 gałązki natki pietruszki
 - 2 korzenie pietruszki
 - 5 ziarenek
 - 25 ml oleju
 - 25 ml oleju
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem. Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).
 - Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.
 - Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5 h w urządzeniu.
 - Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.