Świąteczna zupa grzybowa z wolnowara - przepis kuchni slowfood
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zupa grzybowa z wolnowaru to pyszne danie, które dzięki szczególnemu przygotowaniu posiada o wiele więcej wartości odżywczych niż posiłek przyrządzony w tradycyjny sposób. W okresie świątecznym watro pokusić się o zrobienie tradycyjnej zupy grzybowej w ten wyjątkowy sposób.
Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 200 g grzybów suszonych
- 2 marchewki
- 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 korzenie pietruszki
- 5 ziarenek
- 25 ml oleju
- 25 ml oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem. Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).
- Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.
- Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5 h w urządzeniu.
- Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.